Dit is dé reden dat cola zero (en het gebruik van zoetstoffen) je dik maakt!
31 augustus 2021 

Dit is dé reden dat cola zero (en het gebruik van zoetstoffen) je dik maakt!

Elke dag maak ik wel gebruik van zoetstoffen. Nooit doe ik meer suiker in mijn thee of koffie en ook een gewone cola gaat er niet meer in. Dit is voor mij de manier waarop ik mijn calorie inname beperk. We weten allemaal dat als je minder calorieën binnenkrijgt dan dat je verbrand, je afvalt. Waarom zit er dan toch nog een stigma op zoetstoffen en hoe kan het zijn dat het gebruik ervan soms juist kan leiden tot meer calorieën op een dag en aankomen in gewicht? In dit blog kom je erachter wat de reden is dat het gebruik van zoetstoffen juist een avers effect op je dieet kan hebben en je dik maken.

Wat zijn zoetstoffen?

Zoetstoffen zijn stoffen (natuurlijk of kunstmatig) die aan bepaalde voedingsmiddelen worden toegevoegd om ze zoet te maken. Zoetstoffen bevatten nauwelijks of geen calorieën en zijn dus een caloriearme vervanger van suiker in bijvoorbeeld frisdrank, jam, koffie of thee. Je ziet dit vaak terug op de producten als ‘light’ of ‘zero’. Ook kan er wel eens staan verminderd suikergehalte en als je dan het etiket leest zie je de toegevoegde zoetstof staan als naam of als E-nummer. Behalve het lage caloriegehalte van zoetstoffen is er nog een voordeel ten opzichte van suiker en dat is dat ze geen tandbederf veroorzaken.

Je hebt verschillende soorten zoetstoffen namelijk:

Polyolen 

  • Sorbitolen E420
  • Mannitol E421
  • Isomalt E953
  • Polyglycitolstroop E964
  • Maltitolen E965
  • Lactitol E966
  • Xylitol E967
  • Erytritol E968

Intensieve zoetstoffen

  • Acesulfaam-K E950
  • Aspartaam E951
  • Cyclamaten E952
  • Sacharinen E954
  • Sucralose E955
  • Thaumatine E957
  • Neohesperidine-DC E959
  • Stevioglycosiden E960
  • Neotaam E961
  • Aspartaam-acesulfaamzout E962
  • Advantaam E969

Meer weten of de verschillende soorten zoetstoffen? Lees dan hier het artikel van de consumentenbond. 

Waarom maken zoetstoffen je dik

  1. Misleiden van je lichaamEr wordt gezegd dat het gebruik van zoetstoffen een misleiding is van je lichaam. Je mond proeft iets zoets en verwacht glucose (energie) binnen te krijgen. Echter krijgt dit het niet, waardoor het je soms onverzadigd kan achterlaten. Je krijgt extra trek en gaat nog iets eten en drinken, vaak wel met calorieën.
  2. Compensatie calorieën: Wanneer je calorieën bespaart op drankjes of bepaalde producten zoals jam dan wil je vaak de calorieën toch op een andere manier binnenkrijgen. Hierdoor ga je calorieën compenseren. Je krijgt net zo veel calorieën binnen als voorheen en je valt dus niet af.

Wat zegt de wetenschap?

Een meta-onderzoek van Cambridge komt tot de volgende conclusies als het gaat over zoetstoffen en overgewicht.

  • Zoetstoffen spelen een rol in korte termijn gewichtsverlies, maar op lange termijn is er nog weinig bewijs voor. Vaak wordt uiteindelijk de calorie inname gecompenseerd met andere voedingsmiddelen om de verloren energie in te halen.
  • Zoetstoffen vervangen vaak een koolhydraatrijk dieet, waarbij de vet nu het grootste onderdeel is. Daarnaast bevat dit dieet vaak weinig vocht, aangezien koolhydraten water aantrekken. Dit is één van de voorspellers van obesitas.
  • Er wordt gezien dat mensen compenseren met het overeten van vettige voedingsmiddelen en dat het gebruik van zoetstoffen dit ook vergemakkelijkt. Het creëert namelijk makkelijk een gevoel van ‘volheid’ die je niet krijgt van zoetstoffen.
  • Echter blijkt dat als je koolhydraatrijke dranken drinkt dit niet bijdraagt aan volheid en dus resulteert in gewichtstoename. Waardoor het drinken van dranken met zoetstoffen wel positief zou kunnen werken op het gewicht

Een ander onderzoek van de ‘the American Cancer Society’ zegt dat in een groep vrouwen (78.694) van 50-69 jaar, de vrouwen die meer zoetstoffen gebruikten ook meer aankwamen in gewicht over een periode van een jaar. Dit betekent dus dat zoetstoffen niet per se zorgen voor gewichtsverlies of het voorkomen van gewichtstoename.

Kortom de wetenschap ondersteunt niet dat zoetstoffen helpen bij gewichtsverlies en afvallen. Benieuwd hoe je gezond kan afvallen? Lees dan dit blog: ‘Gezond afvallen – zo pak je dat het beste aan‘.

Zo gebruik je zoetstoffen als je wil afvallen

Zoals ik aan het begin van dit blog zei, heb ik wel door middel van het gebruik van zoetstoffen mijn calorie inname kunnen beperken en ben ik op deze manier toch afgevallen. Daarom geef ik je hier 3 tips als je toch calorieën wil besparen op deze manier.

  1. Zorg dat je drankjes geen of weinig calorieën bevatten. Als je zorgt dat alles wat je drinkt geen calorieën bevat (thee, water, koffie, frisdrank) dan bespaar je een hoop ‘lege calorieën’. Zoals het onderzoek van Cambridge ook zegt. Het consumeren van koolhydraatrijke dranken bevordert niet een verzadigd gevoel.
  2. Blijf ongeacht dat je voedingsmiddelen met zoetstoffen gebruikt je calorieën tellen. Uiteindelijk gaat het om ‘calories in vs. calories out’. Ga vooral niet compenseren met calorieën die je bespaart.
  3. Vervang je suiker met een zoetstof die je ook daadwerkelijk lekker vind. Ik deed vroeger altijd suiker in mijn havermout en verving dit een tijdje door vloeibare zoetstof van de Albert Heijn. Dit vond ik totaal geen lekkere smaak hebben en de havermout had niet hetzelfde verzadigende effect als dat ik er wat suiker doorheen deed. Wanneer het gaat om bijvoorbeeld koffie of thee, verkies ik de smaak van zoetjes boven die van suiker. Ook vind ik cola zero lekkerder dan gewone cola. Op deze manier blijf je je ongeacht de vervanging voldaan voelen en ga je niet compenseren met andere voedingsmiddelen.



E-book: Afvallen zonder dieet
Download ons nieuwe gratis e-book over afvallen zonder dieet. Met tips en recepten, geheel volgens onze methode.  Eet niet meer al het lekkers, maar alleen het allerlekkerst. Pak weer regie op je eten. In dit boek ontdek je hóe je dat doet.


Over de schrijver
Vanaf mijn vijftiende was ik volslank en altijd bezig met afvallen (of aankomen). Ik heb alles geprobeerd: noem een dieet en ik ken het. De ene keer was ik succesvoller dan de andere, maar nooit had ik blijvend resultaat. Ik dacht dat ik pech had; ik kwam van de wind al aan, en slanke mensen geluk. Tot m'n 33-ste ben ik zo doorgegaan. Toen kwam ik erachter dat pech en geluk niet zoveel met mijn gewicht te maken heeft. Ik kopieerde het eetgedrag van slanke mensen en werd zelf slank. Zonder dieet, met chocola en wijn! En dat niet alleen: ik bleef slank en dat ben ik nog altijd.Ik heb me verder gespecialiseerd in de psychologie achter eten en in coaching op (eet)gedrag. In de afgelopen jaren heb ik 8 boeken geschreven (300.000 verkocht) over afvallen zonder dieet, oftewel: afvallen door gedragsverandering.In 2017 ben ik Skinnyminds begonnen. We hebben de kennis uit mijn boeken vertaalt in een training gedragsverandering. Gecombineerd met online groepen en een persoonlijk coachtraject, is dat het Skinnyminds coachplan. Vanaf 2019 leiden we coaches op in onze eigen coachopleiding, geaccrediteerd op HBO-niveau. In 2020 zijn we gestart met de Skinnyminds community.Mijn dagelijkse ervaringen deel ik hier onder Mieke's ervaringen
Reactie plaatsen