Zo weet je zeker dat afvallen dit keer gaat lukken!
24 oktober 2022 

Zo weet je zeker dat afvallen dit keer gaat lukken!

Als je succesvol wilt afvallen, dan heb je zekerheid nodig. Het gevoel dat het nu echt gaat lukken. Maar hoe krijgt iemand eigenlijk zekerheid? Dat heeft deels te maken met je doel en de urgentie ervan: hier lees je er meer over. 
Maar je kan ook zelf zekerheid op een andere manier oproepen. Daar gaat dit blog over. 

Wat is zekerheid

Zekerheid draait om overtuiging. Een overtuiging is een gedachte, waarvan je het gevoel hebt dat het waar is. Je overtuigingen ontstaan vaak, en worden gevoed door, je ervaringen. Zekerheid vloeit voort uit het bewijs dat je ervaart.
Het probleem met afvallen en slank zijn, is dat je vaak geen bewijs hebt. Heel veel mensen hebben nog wel het bewijs dat ze kunnen afvallen, want ze zijn wel vaker in hun leven afgevallen, maar ze hebben geen bewijs dat ze ook op gewicht kunnen blijven. Sterker nog, er is eerder bewijs van het tegendeel. Ze zijn al vaak teruggevallen en komen iedere keer weer aan. Dan is de zekerheid die je nodig hebt in een veranderproces vaak ver te zoeken. 

 

Of je gelooft dat je kan afvallen of je gelooft het niet: in beide gevallen heb je gelijk

Het goede nieuws is: je kunt het gevoel van zekerheid ook krijgen, zonder dat er concreet bewijs voorhanden is. Dat is een kwestie van je oude twijfels en oude saboterende gedachten loslaten en openstaan voor een nieuwe werkelijkheid. Je creëert een nieuwe kijk op dingen. 

Op het moment dat je begint met afvallen en je begint met de gedachte: “Ja ik weet het niet hoor, of ik het wel kan. Of het dit keer wel gaat lukken.” Dan is de kans dat je succesvol afvalt natuurlijk heel klein. Ik zeg heel vaak dat je of gelooft dat je kunt afvallen of je gelooft dat je het niet kunt en in beide gevallen heb je gelijk. Dus ben je bezig met afvallen zonder dieet, zorg dan dat jij dat gevoel van zekerheid in jezelf laat groeien.

Er zijn 5 dingen die het gevoel van zekerheid in jezelf kunnen versterken

  1. Besluit nemen
  2. Visualiseren en je lichaamshouding inzetten
  3. Nieuwe kennis opdoen
  4. Bewijs zoeken om je heen en in jezelf
  5. Experimenteren en nieuwe ervaringen creëren

 

1. Besluit nemen

Het gevoel van zekerheid draait vooral om het besluit dat jouw verleden niets zegt over je toekomst. Dat hoe je gewicht nu is en hoe je in het verleden met je gewicht bent omgegaan, dat dat niet gelijk staat aan je gewicht in de toekomst is. Wie je vandaag bent, is ook iemand anders dan wie je vroeger was. Wat er ook gebeurd is of waar je ook vandaag komt, nu is een nieuw moment. Realiseer je dat twijfel de grootste vijand is van zekerheid.

Dus als je begint met afvallen is twijfelen aan jezelf het laatste wat je nodig hebt. Doe dat vooral niet. Wees er alert op dat als je twijfels in jezelf hoort, dat je er gelijk mee stopt. Dat je je niet er op aanpast of je laat meeslepen door die twijfels. Ook jij kan dit leren, ook jij kan afvallen en ook jij kan een gezond gewicht hebben!

Nou dat geloofde ik vroeger ook niet hoor. Mijn vader zei altijd dat ‘wij’ nooit echt slank kunnen zijn. Dat dacht ik ook werkelijk, maar daarmee had ik ook een soort zekerheid dat het mij nooit helemaal zou lukken. Dan saboteer je je eigen succes. Inmiddels geloof ik 100% dat iedereen slank zijn kan leren. Iedereen kan het eetgedrag aanleren wat je nodig hebt om slank te worden. Het is dus belangrijk dat jij het besluit neemt, ook als je van binnen denkt dat het je niet gaat lukken. Besluit dat je die gedachte loslaat.

 

2. Visualiseren en je lichaamshouding inzetten

Ga het gevoel van zekerheid in jezelf oproepen. Doe je ogen maar eens dicht en beeld je in dat je hoopt dat het deze keer echt gaat lukken. Je wil niet weer teleurgesteld raken, je hoopt echt dat dit werkt. Zeg het maar tegen jezelf en kijk eens wat dat met je doet. Wat doet deze hoop in je lichaam? Hoe zit je erbij? Hoe voel je je? Welke houding heb je? Welke gedachten schieten in je hoofd?

Nou dan mag je nu alles even los schudden en nog een keer dezelfde oefening doen. Alleen hoop je dit keer niet dat het gaat lukken, maar je weet het 100% zeker. Doe je ogen dicht en beeld je in dat jij dit keer 100% succesvol afvalt. Je weet zeker dat je lichaam krijgt wat je verdient, er is gewoon geen twijfel. Wat doet dit met je? Welke gedachten heb je en hoe voel je je? Hoe sta je er nu bij, wat is je lichaamshouding?

Als je mee hebt gedaan met de oefening, dan zal jij ook constateren dat je eigenlijk niet iets daadwerkelijk gedaan hoeft te hebben om zekerheid te voelen. Zekerheid is eigenlijk gewoon en fysiologische serie van gebeurtenissen, die je dus zelf kan creëren. Doe deze oefening elke keer als jij denkt dat je het nodig hebt.

 

3. Nieuwe kennis opdoen

Ik dacht vroeger dat als ik in de avond honger had, dat ik even wat moest eten. Ik dacht werkelijk dat dat hielp. Inmiddels heb ik zowel daar kennis over opgedaan als een nieuwe ervaring en weet ik dat dat helemaal niet helpt. Je overtuiging verandert continu. Ik ben zelf nu ook ouder en merk dat ik veel genuanceerder wordt. Als het gaat over afvallen, heb ik ook echt heel veel nieuwe kennis opgedaan en dat kan jij ook! Ik weet dat salades niet altijd gezonder zijn dan een hamburger en dat gezond eten ook niet per se leidt tot afvallen. Dat is allemaal kennis die ik heb opgedaan, waardoor een aantal zekerheden en overtuigingen die ik vroeger had veranderd zijn. Eigenlijk weet ik dat ik altijd iets kan doen. Ik kan altijd nieuwe kennis opdoen over een bepaald gebied. Zeker als het gaat om eten en afvallen.

 

4. Bewijs zoeken om je heen en in jezelf

In deze stap zoek je eigenlijk bewijs dat je echt dingen kunt veranderen. Dus in plaats van dat je blijft hangen in dat het afvallen je niet lukt en dat je alles al hebt geprobeerd, kan je door middel van de nieuwe opgedane kennis deze manier van denken veranderen. Je kunt een andere zekerheid krijgen, namelijk de zekerheid dat iedereen slank zijn kan leren. En daar kan je bewijzen bij zoeken.

Ga niet zomaar uit van wat je verteld wordt. Zoals dat mijn vader bij mij deed. Het is mij echt gelukt en zo kan het jou ook lukken. Zoek bewijzen dat je je gewicht en je eetgedrag wel kan veranderen.

 

5. Experimenteren en nieuwe ervaringen creëren

Het laatste waardoor jij je zekerheid kan laten groeien, is dat je gaat experimenteren. Dat je nieuwe ervaringen krijgt en daarmee nieuwe bewijzen. Je zekerheid groeit denk ik het allerhardst als je het gewoon gaat doen. Dat je dingen doet, waarvan jij dacht dat je het niet kon. Je zekerheid past zich dan aan aan je nieuwe werkelijkheid.

Ik dacht vroeger dat afvallen niet kon met chocola. Inmiddels weet ik zeker dat het wel mogelijk is. Ik heb het namelijk gedaan. Ik heb daar ervaring mee opgedaan. Ik heb daar nieuwe gevoelens bij ontwikkeld en nieuwe zekerheden gekregen. Ik ben namelijk de baas over mijn eetgedrag en niet de chocoladereep. Ik kies hoeveel chocola ik eet. Dat is een totaal andere manier van kijken. Nou, op die manier kan jij ook aan de slag gaan en zorgen dat je echt met veel meer zekerheid begint aan deze afvalpoging.

 

Ga eens echt voor jezelf stilstaan. Waar zitten jouw twijfels? Wat zijn dingen die je lastig vind of waar je bang voor bent? Ga eens met deze techniek en deze 5 stappen aan de slag. Iedereen kan slank zijn leren, als je maar de juiste stappen zet. Twijfel is je grootste vijand, dus duw deze naar buiten. Jij hebt zekerheid nodig.

 


EXTRA TIP: ik heb over dit onderwerp ook een gratis podcast opgenomen. Met nog veel meer voorbeelden én tips. Klik hier


Over de schrijver
Vanaf mijn vijftiende was ik volslank en altijd bezig met afvallen (of aankomen). Ik heb alles geprobeerd: noem een dieet en ik ken het. De ene keer was ik succesvoller dan de andere, maar nooit had ik blijvend resultaat. Ik dacht dat ik pech had; ik kwam van de wind al aan, en slanke mensen geluk. Tot m'n 33-ste ben ik zo doorgegaan. Toen kwam ik erachter dat pech en geluk niet zoveel met mijn gewicht te maken heeft. Ik kopieerde het eetgedrag van slanke mensen en werd zelf slank. Zonder dieet, met chocola en wijn! En dat niet alleen: ik bleef slank en dat ben ik nog altijd. Ik heb me verder gespecialiseerd in de psychologie achter eten en in coaching op (eet)gedrag. In de afgelopen jaren heb ik 8 boeken geschreven (300.000 verkocht) over afvallen zonder dieet, oftewel: afvallen door gedragsverandering. In 2017 ben ik Skinnyminds begonnen. We hebben de kennis uit mijn boeken vertaalt in een training gedragsverandering. Gecombineerd met online groepen en een persoonlijk coachtraject, is dat het Skinnyminds coachplan. Vanaf 2019 leiden we coaches op in onze eigen coachopleiding, geaccrediteerd op HBO-niveau. In 2020 zijn we gestart met de Skinnyminds community. Mijn dagelijkse ervaringen deel ik hier onder Mieke's ervaringen
Reactie plaatsen