Welke gedachten zitten er achter jouw eetdrang?
20 januari 2021 

Welke gedachten zitten er achter jouw eetdrang?

Heel vaak als ik mensen vraag wat hun opties zijn als het afvallen even niet gaat zoals ze willen, krijg ik dit soort oplossingen te horen:

  • Ik moet me gewoon weer aan twee wijntjes per borrel houden
  • Ik moet gewoon weer een plan maken en me eraan houden
  • Ik moet gewoon weer vaker nee zeggen
  • Ik moet gewoon weer even minder snoepen
  • Ik weet het allemaal wel… ik moet het gewoon even doen

De kern van de oplossing is: Ik moet het gewoon doen.
En ja, dat is waar!

En toch geloof ik niet dat deze oplossing vaak werkt. Dat komt omdat je met ‘ik moet het gewoon doen’ alles wat achter je eetdrang zit plat slaat. En daarmee gaat de oorzaak van je neiging tot overeten niet weg. Gevolg: je komt in gevecht met jezelf over eten. En dat is heel vermoeiend en weinig inspirerend.

Je gaat de strijd aan op zelfcontrole. Die strijd win je alleen maar tijdelijk. Uiteindelijk geef je toch weer toe, want: niemand kan een leven lang streng zijn of afzien. Dit noemen wij dieetdenken (ik wil het wel, ik mag dit niet, ik moet afvallen).

Wees nieuwsgierig

Het punt is dat als je steeds zegt, ik moet het gewoon even doen, en je doet het niet (of: het lukt niet), dan zit er wat achter. Altijd. De echte oplossing vind je waar de pijn zit. De kernvraag is dus wat er achter jouw eetdrang zit. Ga dat eens onderzoeken, wees nieuwsgierig!

Stel jezelf eens de volgende vragen:
Wanneer krijg je precies eetdrang, wanneer geef je toe, wat gebeurt er dan, wat voel je daarbij? Wat is de trigger, wat speelt er in je leven, ben je ergens bang voor, boos over of verdrietig van? Heb je hier vaker last van, hoeveel last heb je ervan, heb je daar alleen in deze situatie last van, of ook in andere situaties, heeft iedereen er last van? Wat vind je nu zo moeilijk, wat denk je dat anderen denken, waar zie je tegenop? Etc.

Vat samen
Vat vervolgens eens samen wat de echte oorzaak is van je eetdrang: waar zit de angst? Wat vind je echt moeilijk? Ga vervolgens bedenken hoe je met die oorzaak achter je eetdrang om kunt gaan, zónder over te eten. Soms is alleen dit inzicht al genoeg om ander gedrag te kiezen. Heb je meer nodig?

3 magische oplossingen

Je kunt altijd een van deze dingen proberen:

  1. Defuseren van je gedachten en helpende gedachten oproepen
  2. Experimenteren met ‘nieuw gedrag’
  3. Verdragen / gevoelens toelaten

Deze drie dingen helpen je om zelf je eetgedrag te kiezen. Niet omdat het moet, maar omdat jij anders wilt omgaan met moeilijke situaties Jij hoeft niet langer over te eten, want je pakt de echte oorzaak aan. Dat heeft blijvend effect. Je wordt én blijft slanker als je deze vaardigheden beheerst.

Een voorbeeld: Feestje!

Ik had vroeger altijd veel moeite met maat houden op feestjes. Het is te gezellig, zei ik dan, of het leven moet wel leuk blijven. Toen ik wilde afvallen, moest ik van mezelf ook (of juist) op zo’n feestje minder eten en drinken. Dat lukte meestal niet. Dan werd ik moedeloos. En als ik mezelf dan weer oppepte zei ik dingen als: ‘Ik neem me vanaf nu voor 2 wijntjes te drinken en daar houd ik me aan’.

Pas toen ik nieuwsgierig werd naar de oorzaak van m’n eetdrang op feestjes, kreeg ik meer mogelijkheden.Ik kwam erachter dat ik eigenlijk bang ben om saai te zijn als ik niet mee drink. Ik vind het ook niet leuk dat ik misschien opval door nee te zeggen en aan het water te gaan.

Inmiddels heb ik hier geen last meer van. Niet dat ik nooit meer te veel eet of drink, maar ik kan ook prima matigen als ik daarvoor kies. Met dank aan de magische oplossingen:

1. Defuseren & helpende gedachten kiezen

Ik zeg veel vaker tegen mezelf: ‘Ik ben niet saai als ik nu water drink, ik zorg alleen beter voor mezelf. M’n vrienden weten heus wel dat ik leuk ben, en onbekenden kunnen me niet schelen. Ik ben geen puber meer’.

2. Experimenteren

Ik ben gaan oefenen. Eerst eens om en om wijn en water drinken.Wat bleek: niemand zag het. Niemand lette op mijn aantal wijntjes. Alleen ik was er obsessief mee bezig. Dat sterkte me om door te gaan. Ik probeerde een keer een borrel zonder wijn. Het viel best mee. Ik had het eigenlijk prima naar m’n zin. Ik was dus ‘bang’ voor niets: niemand vond me stom, gek of saai. En ik zelf ook niet. Door dat te ervaren kreeg ik steeds meer keuzevrijheid.

3. Voelen (& loslaten)

Heel soms had ik er wel last van. Dan voelde ik dat m’n leven minder leuk was, met mij in de hoofdrol. Ik werd te saai en te gedisciplineerd, vond ik dan. Ik probeerde op zo’n moment te voelen dat ik even niet op m’n gemak was, of verdrietig of bang. Met aandacht voor m’n lichaam en ademhaling. En al was dat niet altijd leuk om te voelen, er gebeurde verder ook niets ernstigs. Het ging altijd weer over. En dan was m’n leven zonder dat ik overat of verder iets veranderde, ook zo weer fantastisch. Zo gaat dat dus.

Aan de slag met je eetdrang

Wil jij blijven afvallen? Afvallen door gedragsverandering, dan vergt dat de bereidheid om ‘erin te duiken’. Onderzoek de echte oorzaken achter je eetdrang. En ga daarmee aan de slag. Dat is niet altijd makkelijk of leuk, wel heel effectief!

Alleen je eetgedrag veranderen is niet genoeg. Het is essentieel om ook een andere manier van denken te ontwikkelen. Je kunt je gedachten, meningen en overtuigingen over eten en jezelf aanpassen. Dan moet je je eerst wel bewust worden van wat je nu denkt:

  • Wat zijn je gedachten en je gevoelens over eten en jezelf?
  • Wat maakt nu dat jij steeds te veel eet of dingen eet waar je niet blij van wordt?
  • Wanneer en waarom doe je dat? En hoe kun je dat anders doen?



Gratis E-book: Mindset en afvallen
In ons nieuwe gratis e-book ontdek je hoe je mindset beïnvloedt, wat je doet én hoe je er anders mee omgaat bij het afvallen. Zodat je, ongeacht de situatie, zelf bepaalt wat je eet. Download het e-book hier.

Over de schrijver
Vanaf mijn vijftiende was ik volslank en altijd bezig met afvallen (of aankomen). Ik heb alles geprobeerd: noem een dieet en ik ken het. De ene keer was ik succesvoller dan de andere, maar nooit had ik blijvend resultaat. Ik dacht dat ik pech had; ik kwam van de wind al aan, en slanke mensen geluk. Tot m'n 33-ste ben ik zo doorgegaan. Toen kwam ik erachter dat pech en geluk niet zoveel met mijn gewicht te maken heeft. Ik kopieerde het eetgedrag van slanke mensen en werd zelf slank. Zonder dieet, met chocola en wijn! En dat niet alleen: ik bleef slank en dat ben ik nog altijd. Ik heb me verder gespecialiseerd in de psychologie achter eten en in coaching op (eet)gedrag. In de afgelopen jaren heb ik 8 boeken geschreven (300.000 verkocht) over afvallen zonder dieet, oftewel: afvallen door gedragsverandering. In 2017 ben ik Skinnyminds begonnen. We hebben de kennis uit mijn boeken vertaalt in een training gedragsverandering. Gecombineerd met online groepen en een persoonlijk coachtraject, is dat het Skinnyminds coachplan. Vanaf 2019 leiden we coaches op in onze eigen coachopleiding, geaccrediteerd op HBO-niveau. In 2020 zijn we gestart met de Skinnyminds community. Mijn dagelijkse ervaringen deel ik hier onder Mieke's ervaringen
Reactie plaatsen