Waardoor krijg jij eetdrang?

Wellicht ken je dat wel. Het gevoel dat je echt iets moet eten. Zo’n onweerstaanbare eetdrang waardoor je maar naar de kast blijft lopen. Waardoor krijg je die eetdrang en wat zijn jouw belangrijkste triggers? 

 

Slanke mensen eten ook niet alleen maar worteltjes

Vroeger als ik aan een dieet deed dan nam ik bij eetdrang geen chocolade of chips, maar dan nam ik iets met weinig calorieën, bijvoorbeeld worteltjes of komkommer. Maar als je er goed over nadenkt.. Als je echt kijkt naar slanke mensen of mensen met een volwassen eet-relatie.. Dan zie je eigenlijk nooit iemand die de hele dag aan de worteltjes of de komkommer zit. De enige mensen die dag doen, zijn mensen die aan het lijnen zijn. Dat komt omdat je met dit dieetgedrag, dus in plaats van drop wat worteltjes eten, de kern van het probleem eigenlijk niet aanpakt. Het enige wat je doet is symptoombestrijding.

De kern is namelijk jouw drang tot eten en de key is waar dat vandaan komt. Waar komt nou die onweerstaanbare neiging om te eten vandaan? Wat speelt er eigenlijk echt op het moment dat jij niet op de bank kan blijven zitten, maar weer steeds naar de keuken loopt. Daar zit de crux, dat is het patroon. Het patroon is de reden waarom je dat doet. Wat gebeurd er nou precies als jij de chips vervangt door worteltjes? Dan geef je nog steeds toe aan dezelfde eetdrang. De eetdrang gaat daar niet mee weg of wordt niet minder. Sterker nog, die blijft door iedere keer er weer in mee te gaan.


Diëten pakt niet de kern van de eetdrang aan

Als je bijvoorbeeld net begonnen bent met een dieet. Je bent nog super gemotiveerd, dan denk je soms: “Goh die komkommer is ook hartstikke lekker en ik ben echt heel goed bezig.” Maar na een paar weken denk je: “Ach een rijstwafel kan ook wel een keertje toch?” En op een gegeven moment zeg je: “Ik ben toch geen konijn?” En voordat je het weet ben je na een paar weken of maanden weer gewoon terug bij de drop of chocolade of iets dergelijks.

Dit komt omdat je de onderliggende reden, de oorzaak, van jouw eetdrang niet aangepakt hebt. Daarom gaat het zo vaak mis met diëten. Je pakt niet de echte kern aan. Dus je voelt nog steeds dezelfde onrust, maar in plaats van drop pak je tijdelijk worteltjes. Maar dat doe je maar tijdelijk, want op een gegeven moment heb je het daar weer mee gehad. Om het op te lossen moet je gaan kijken naar wat er achter jouw eetdrang zit.

Wat zijn jouw triggers?

Kijk, eetdrang kan je eigenlijk zien als een impuls. Het is impuls gedrag en elke impuls begint met een trigger. Als je effectief wil stoppen met overeten, dan is het handig om eens te gaan kijken naar jouw triggers? Wat maakt nou dat jij die onweerstaanbare eetdrang krijgt.

Je kan het zien als een soort vaste paadjes in je hoofd. Als er iets gebeurd in jouw leven dan schiet jij bam zo’n ‘gewoonte’ paadje in. Die heb je zelf, onbewust, ontwikkelt. Je doet het vaak om ongemak, angst of onrust tegen te gaan. Je brein wil het niet moeilijk hebben, die wil plezier, daar zijn je keuzes op gebaseerd. Dat drijft ieder mens. Bij zo’n patroon is een associatie ontstaan in je brein, waar je aan gewend bent geraakt. Dus bijvoorbeeld je eet als je stress hebt. Dat verlicht je stress tijdelijk en je krijgt daar eventjes een goed gevoel bij. Dan denk je: “Wow dat ga ik vaker doen.” En zo bouw je dan een gewoonte op.

Het is best heel moeilijk als je anders wil gaan denken. Dan moet je een nieuw paadje in je hersenen gaan aanleggen en het oude paadje niet meer in gaan. Dat kan alleen maar als je daar heel bewust mee aan de slag gaat. Dus als je heel bewust die oude associatie van bijvoorbeeld stress eten gaat doorbreken en gaat kijken hoe je iets nieuws kan gaan aanleren. De trigger is dan nog steeds stress, maar je gaat er anders mee om.

De vraag is dus: “Wat is jouw trigger?”

Trek een lijn

Ik geloof dat je maar twee soorten triggers hebt. Ik heb het wel eens vaker gezegd, maar als je de neiging hebt om iets te eten, moet je eigenlijk een soort lijn trekken en te bepalen waar je trek zit. Zit het in mijn hoofd of zit het in mijn maag. Nou als je echte maaghonger hebt, dan heb je gewoon trek. Bedenk dan even wanneer je van plan bent om te gaan eten. Is dat binnen een uur, dan kan je best even wachten. Duurt dat langer dan kan je prima wat pakken, iets lekkers of iets gezonds, maar vooral iets wat vult en waar je bewust van geniet.

Zit de trek echter boven de lijn, dus zit hij in je hoofd. Dan heb je hoofdhonger en dat vind ikzelf een valse trigger. Die trigger heeft helemaal niets met eten te maken, maar daar zitten altijd andere dingen achter. Veel mensen die te zwaar zijn en die overeten, geven vaak toe aan die valse triggers. Ze geven te vaak toe aan die hoofdhonger. En dat is echt zonde, want daar komt ‘ie weer:

“Als honger niet je echte probleem is, is eten nooit de oplossing.”

De reden waarom je blijft overeten is doordat je op korte termijn plezier ervaart. Op korte termijn even geen stress ervaart en even nergens over na hoeft te denken. Alleen op lange termijn heb je daar natuurlijk alleen maar ellende van.



7 soorten triggers

Ik noem de zeven soorten triggers even op en dan moet jij kijken welke hiervan jij herkent. Wat voor jou de belangrijkste triggers zijn om te gaan eten.

  1. Locaties – Soms triggert een locatie je eetgedrag. Bijvoorbeeld als je gewend bent om als je op de bank zit, chips te eten. Het moment dat je op de bank ploft is al een trigger om te gaan eten. Het kan ook de bioscoop zijn of als je bij iemand op visite gaat. Of als je gaat tanken dat je gewend bent om even wat lekkers mee te nemen uit dat winkeltje.
  2. Activiteiten – Bepaalde dingen die je doet kan je eetdrang oproepen. Bijvoorbeeld televisie kijken, maar ook pauzes tijdens je werk. Als je dan gewend bent om even naar de automaat te lopen. Misschien heb je een link gelegd tussen ontspannen en eten.
  3. Mensen – Het kan zijn dat je met bepaalde mensen meer eet dan met anderen. Denk aan vrienden, collega’s, familieleden of zelfs je partner. Soms hoor ik wel eens mensen zeggen dat hun partner een feeder is. Veel mensen beschouwen lekker eten maken of geven als een vorm van liefde.
  4. Gelegenheden – Denk hierbij aan verjaardagen, feestjes, borrels etc. Dat zijn allemaal voorbeelden van gelegenheden waar veel hapjes zijn. Ik dacht vroeger altijd dat ik niks mocht, behalve als ik een feestje had. Dan mocht ik wel lekker eten.
  5. Zintuigen – Als je lekker eten ziet, ruikt of proeft. Dan wil je het hebben of dan wil je meer hebben. Je schept nog een keer extra op. Je ziet een schaal paaseitjes op tafel staan, dan roepen mijn zintuigen mij op om te gaan eten. Het kan ook zijn dat andere mensen zien eten een trigger voor je is. Dat je dan de neiging hebt om zelf ook wat te gaan eten.
  6. Tijd – Als je gewend bent om op een bepaalde tijd te eten. Als je bijvoorbeeld gewend bent om om 1 uur te lunchen of een tussendoortje te nemen om 3 uur. Dan gaat het er eigenlijk niet om of je echt trek hebt of niet, maar het is tijd dus je neemt wat te eten.
  7. Emoties – Deze is voor veel mensen wel bekend. Je gebruikt eten dan voor andere dingen dan alleen als brandstof voor je lichaam. Als je je verveelt of als je verdrietig bent. Maar ook als je iets goeds hebt gedaan en dan eten gebruikt als een soort beloning.

Nou is eigenlijk de uitdaging van dit blog om eens stil te staan bij deze 7 categorieën en eens te bedenken, welk herken jij nou het meest? Wat zijn voor jou nou de allerbelangrijkste triggers? En zeker als je minder wil eten of wil stoppen met overeten zoals ik dat altijd noem. Dat is de opdracht van vandaag.

Laat in de reacties hieronder weten welke triggers er bij jou spelen!


EXTRA TIP: ik heb over dit onderwerp ook een gratis podcast opgenomen. Met nog veel meer voorbeelden én tips. Klik hier

Over de schrijver
Vanaf mijn vijftiende was ik volslank en altijd bezig met afvallen (of aankomen). Ik heb alles geprobeerd: noem een dieet en ik ken het. De ene keer was ik succesvoller dan de andere, maar nooit had ik blijvend resultaat. Ik dacht dat ik pech had; ik kwam van de wind al aan, en slanke mensen geluk. Tot m'n 33-ste ben ik zo doorgegaan. Toen kwam ik erachter dat pech en geluk niet zoveel met mijn gewicht te maken heeft. Ik kopieerde het eetgedrag van slanke mensen en werd zelf slank. Zonder dieet, met chocola en wijn! En dat niet alleen: ik bleef slank en dat ben ik nog altijd.Ik heb me verder gespecialiseerd in de psychologie achter eten en in coaching op (eet)gedrag. In de afgelopen jaren heb ik 8 boeken geschreven (300.000 verkocht) over afvallen zonder dieet, oftewel: afvallen door gedragsverandering.In 2017 ben ik Skinnyminds begonnen. We hebben de kennis uit mijn boeken vertaalt in een training gedragsverandering. Gecombineerd met online groepen en een persoonlijk coachtraject, is dat het Skinnyminds coachplan. Vanaf 2019 leiden we coaches op in onze eigen coachopleiding, geaccrediteerd op HBO-niveau. In 2020 zijn we gestart met de Skinnyminds community.Mijn dagelijkse ervaringen deel ik hier onder Mieke's ervaringen
Reactie plaatsen