Hoe kan je de verleiding weerstaan? 5 gouden tips
02 februari 2020 

Hoe kan je de verleiding weerstaan? 5 gouden tips

Even met je vinger door de nutellapot, een handje chips (of 2, of 3) of toch nog een lekker toetje terwijl je eigenlijk al vol zit. Want, ‘een handje meer of minder maakt nu toch niet meer uit’ en ‘ach, het is nu zo gezellig, het hoort erbij!’. Dat zijn gedachten waar ik me graag achter verschuil als dit soort zoete verleiders naar me lonken. Want ook al heb ik besloten de knop om te zetten omdat ik gezond wil eten en wat kilo’s kwijt wil, die verleiding weerstaan blijkt soms oh zo lastig.

Tegenstrijdige gedachten

Is dat gek? Nee. 74% van de vrouwen die wil afvallen staat regelmatig voor zo’n dilemma. Want: je wil een slanke en gezonde leefstijl, maar (op dat moment) óók dat lekkere taartje. En zo ontstaat er een strijd in je hoofd tussen twee dingen die je graag wil, maar die niet altijd samengaan.

Een dilemma dat ik niet alleen ervaar in mijn eetgedrag; maar bijvoorbeeld ook in de paskamer: deze jurk moet ik hebben maar is eigenlijk boven budget. Of op het moment dat ik wil hardlopen en het regent (en ik moet trouwens ook nodig mijn administratie bijwerken nu).

Excuses, smoesjes goedpraten met een wel heel plotselinge ‘change of mind’ tot gevolg. Ik ben er een ster in. En dat allemaal om mezelf toestemming te geven iets te doen dat eigenlijk tegen de afspraak met mezelf in is. Nee, pak die smoesjes aan en neem je gevoel serieus!

Een baal-gevoel

En tegen jezelf ingaan betekent eigenlijk dat je jezelf niet serieus neemt op zo’n moment. Je respecteert je eigen grenzen niet. En dat is zonde. Dat geeft géén zelfverzekerd of goed gevoel. Bovendien geniet je op zo’n moment niet eens van al het lekkers. Ik schrokte de extra happen weg omdat ik voelde dat overeten in strijd was met mijn doel. Dan kon ik er maar beter snel vanaf zijn.

Kortom: als ik op een verjaardag toch weer te veel hapjes had gegeten, baalde ik enorm na afloop.

Regie en genieten

Ik wilde regie. Mijn snelle snacks niet langer goedpraten en stoppen met het verzinnen van smoesjes. En vooral: genieten van iedere hap. Want met smoesjes komen de verloren kilo’s er gauw weer aan. Je wilde afvallen om blijvend af te vallen en niet om ze er vervolgens weer bij op te eten, dus er moet wat gebeuren.

Voor het eerst keek ik eerlijk naar mezelf. Op welke momenten overkomt me dit? En waarom kan ik mijn snelle verleiders niet weerstaan? Ik ontdekte al doende een aantal oplossingen die voor mij werken. Met deze 5 tips blijf ik van de chips, nootjes en extra toetjes af. Misschien werken ze voor jou ook om de verleiding te weerstaan!

1. Ik beloon mezelf

Na een lange werkdag was ik moe en afgepeigerd, en deed ik al snel een greep in de kast. “Na alles wat ik heb gedaan heb nu wel wat lekkers verdiend”, vond ik. Vervolgens baalde ik. Zodat mijn snelle snacks helemaal niet werkten als een beloning, maar als straf: ik kreeg er een ongelukkig gevoel van. Tegenwoordig kies ik daarom beloningen waar ik écht blij van word. Een lekker warm bad, relaxen met een serie of film, even uitwaaien aan het strand of het bos in om met een vriendin een stuk te wandelen. Het maakt niet uit wat het is, zolang ik maar een geniet-momentje voor mezelf heb. Ik zorg dat ik mijn beloning al heb ‘ingepland’ voor ik thuis kom. Zo weet ik dat me iets positiefs te wachten staat, waardoor de chocola-nu-impuls al minder relevant wordt. En krijg ik toch heel sterk de neiging om te snacken? Dan zeg ik simpelweg tegen mezelf: “Dit heb ik nu niet nodig, ik beloon mezelf straks met een avondje bios/een lekker bad/een wandeling”.

2. Ik wacht 5 minuten

Een hapje/snack/toetje zat vaak al in m’n mond voordat ik het echt had overwogen. “Doe mij toch ook maar een appeltaartje’’- klonk vaak mijn besluit op het laatste moment. Of het zoveelste toastje brie was al op voordat ik het doorhad. Krijg ik nu de impuls om wat lekkers te nemen? Dan wacht ik heel bewust een paar minuten voor ik eraan begin. Zo geef ik mezelf tijd om aan mijn doelen en waarden te denken, en voorkom ik dat ik overhaast en onbewust iets in mijn mond stop.

3. Ik doseer & compenseer mijn pleasures

Met een lekker wijntje, toastje of stukje chocola is helemaal niks mis! Ik ontzeg mezelf niets meer. Maar kies zelf wanneer en hoeveel. Twee blokjes chocola zonder schuldgevoel zijn lekkerder dan een hele reep met. Ik maak van tevoren een eetschema. Heb ik ’s avonds een etentje? Dan ga ik voor een slank ontbijt. En ga ik voor een schaaltje tiramisu, dan werk ik me de volgende ochtend een keer extra in het zweet in de sportschool.

4. Ik eet voldoende over de hele dag

Als ik op een stressvolle dag mijn lunch oversloeg, kwam ik uitgehongerd thuis. Logisch dat het me niet lukte van de chips en toastjes af te blijven. Ik verdeel nu mijn eet-momenten beter over de dag en eet vooral niet te weinig. Zonder hongergevoel is het vele malen makkelijker om snelle verleiders te weerstaan.

5. Healthy snacks? Lekker!

En heb ik toch de onbedwingbare neiging iets te knabbelen? Dan zijn er genoeg slanke opties om van te genieten. Een greep uit mijn favorieten: cherrytomaatjes, een handje ongebrande en ongezouten noten, worteltjes met humus, appel met kaneel of een rijstwafel met een halve banaan. Lekker én snel.

En wat vind jij moeilijk weerstaan?

Wanneer zijn verleidingen voor jou onweerstaanbaar? Wat is jouw gouden tip om die hapjes tussendoor te vermijden en een baal-gevoel te voorkomen? Ik ben benieuwd naar je reactie!

Groet, Vera



E-book: Afvallen zonder dieet
Download ons nieuwe gratis e-book over afvallen zonder dieet. Met tips en recepten, geheel volgens onze methode.  Eet niet meer al het lekkers, maar alleen het allerlekkerst. Pak weer regie op je eten. In dit boek ontdek je hóe je dat doet.

Over de schrijver
Vanaf mijn vijftiende was ik volslank en altijd bezig met afvallen (of aankomen). Ik heb alles geprobeerd: noem een dieet en ik ken het. De ene keer was ik succesvoller dan de andere, maar nooit had ik blijvend resultaat. Ik dacht dat ik pech had; ik kwam van de wind al aan, en slanke mensen geluk. Tot m'n 33-ste ben ik zo doorgegaan. Toen kwam ik erachter dat pech en geluk niet zoveel met mijn gewicht te maken heeft. Ik kopieerde het eetgedrag van slanke mensen en werd zelf slank. Zonder dieet, met chocola en wijn! En dat niet alleen: ik bleef slank en dat ben ik nog altijd.Ik heb me verder gespecialiseerd in de psychologie achter eten en in coaching op (eet)gedrag. In de afgelopen jaren heb ik 8 boeken geschreven (300.000 verkocht) over afvallen zonder dieet, oftewel: afvallen door gedragsverandering.In 2017 ben ik Skinnyminds begonnen. We hebben de kennis uit mijn boeken vertaalt in een training gedragsverandering. Gecombineerd met online groepen en een persoonlijk coachtraject, is dat het Skinnyminds coachplan. Vanaf 2019 leiden we coaches op in onze eigen coachopleiding, geaccrediteerd op HBO-niveau. In 2020 zijn we gestart met de Skinnyminds community.Mijn dagelijkse ervaringen deel ik hier onder Mieke's ervaringen
Reactie plaatsen