No more excuses: genees jezelf van de smoesjes over afvallen!
10 februari 2020 

No more excuses: genees jezelf van de smoesjes over afvallen!

Mensen hebben een hoop redenen (of: smoesjes) waarom het afvallen niet lukt. Maar als afvallen makkelijk was, zou iedereen slank zijn. Zomaar wat van die redenen:

“Het is nu gezellig”
“Ik weet het allemaal wel, ik moet het gewoon doen”
“Morgen begin ik echt”
“Het is te moeilijk”
“Ik krijg die knop niet om”
“Ik vind echt alles lekker”
“Ik vind afvallen niet belangrijk genoeg”

Als afvallen makkelijk was, zou iedereen slank zijn

Zomaar wat redenen waarom mensen niet afvallen of niet beginnen met afvallen, terwijl ze dat wel het liefste willen. Als afvallen makkelijk was, snel kon, zonder aanpassingen in je dagelijks leven, zou iedereen slank willen zijn. Wel alles eten, niet dik worden is nog altijd een soort magisch streven. Het punt in mijn boeken is dat je prima alles kunt eten wat je wilt, alleen niet alles nu. Afvallen is kiezen: van en/en naar of/of. Van wijn met kaas naar alleen wijn, en morgen wel weer kaas.

Hoe moeilijk is dat werkelijk?

Vraagt dat kiezen dan zoveel aanpassingen in je dagelijks leven? Is dat zo moeilijk? Het juiste antwoord is soms. Er zijn tijden dat minder eten vrijwel vanzelf gaat. Dan zit je in een flow en kost het je geen moeite om slanke keuzes te maken. Er zijn ook tijden dan is minder eten heel hard werken. Dan zou je het liefst iedere lunch nog een cracker met extra hagelslag nemen, wel dat koekje (of drie) bij de thee eten en de dag eindigen met twee glazen wijn met lekkers.

Niet wat je eet, maar waarom je eet

Dat overeet-gedrag van jezelf heeft over het algemeen niet zoveel te maken met het eten an sich. Oké, het is waar, dat je minder snel dooreet in appels, dan in drop. Maar als je nooit drop of andere lekkere dingen mag van jezelf, uit angst dat je er in dooreet, dan word je geregeerd door angst. Dan geniet je niet van eten of van je keuzes, dan ben je continu in gevecht.

Een relaxte slanke levensstijl, bevat dus 100% zeker, eten dat je heel erg lekker vindt. Dat is stap 1 om weg te komen uit het dieetdenken, uit de strijd. Het motto: Elke dag chocola, 12 kilo eraf, gaf mij tien jaar geleden zo’n kick, dat ik besefte: ik wil dit eetpatroon voor altijd!

Kies voor de lange termijn

Stap 2 is dat je stil staat bij je eigen omgang met moeilijkheden. Daar zit meestal de crux van overeten. Hoe ga jij om met stress, verveling, moeheid, te veel lekkers, verleiding? Ik ben erachter gekomen dat ik heel vaak de makkelijke weg kies. “Nu even niet”. Ik moet (als ik niet in een flow zit) dus bewust moeite doen om nee te zeggen tegen dingen die ik wel lekker vind. Bewust moeite doen om niet uit reflex te handelen en toch te eten.

Het mooie is, dat mensen dát kunnen. Dieren krijgen een prikkel en reageren primitief ‘klik-respons’. Ieder mens heeft zelfbewustzijn meegekregen. Dat betekent dat je kunt nadenken voordat je wat doet. Je kunt ruimte zoeken tussen de klik en je respons. Je kunt de korte- en langetermijnconsequenties van je eigen handelen inschatten. Én je eigen gedrag kiezen. Je hoeft als mens niet te handelen uit reflex. Je hebt een keuze!

Bereid te stoppen met je smoesjes over afvallen?

Alleen moet je dan wel bereid zijn die zelfbewustheid in te zetten. Dat vereist aandacht, en die extra stap zetten: moeite doen. Begrijpen wat er gebeurt met jezelf op een borrel waar iedereen wijn drinkt en hapjes neemt en jij dat ook wilt. Wat denk je dan? Welke excuses komen op? Welk gedrag ben je geneigd te kiezen en waarom? En wat doe je uiteindelijk? Neem je eigen gevoel serieus! De bereidheid om echt te gaan voor je afslankdoelen is essentieel voor succes! Daarbij hoort hoe dan ook het besluit dat je stopt met geloven in en handelen naar je excuses.

Een mislukking heeft talloze smoesjes

Het begint altijd met één uitvlucht(je). Hoe vaker je daaraan toegeeft, hoe meer je er zelf in gelooft. En dan zit je vast. Bijvoorbeeld… op zo’n borrel waar ik zin had in hapjes en drankjes zei ik altijd: “het leven moet wel leuk blijven” en hup daar gingen de bitterballen zo weer naar binnen. Ik heb lang geloofd dat een borrel alleen leuk is als je veel eet en drinkt.
Nog een voorbeeld: ik zei vroeger altijd “ik kan niet stoppen met chocola eten”. En dus ging ik door tot de reep op was. Ik heb lang geloofd dat ik chocola nooit zou kunnen weerstaan. En de angst daarvoor werd steeds sterker doordat ik er iedere keer aan toe gaf.

Een succes kan dezelfde redenen gebruiken

Je kunt ervoor kiezen geen uitvluchten meer te gebruiken. Teveel eten (overeten) draait in 100% van de gevallen om de korte termijn. Om je korte termijn behoefte of hunkering. Alles wat je op zo’n lastig moment tegen jezelf zegt om toch te eten, kun je zien als een excuus. Of je er nu in gelooft of niet. Het is en blijft een uitvlucht die je weerhoudt om voor je lange termijndoel te gaan.

Geloof groeit alleen door ervaring

Het punt is, dat je niet direct iets anders gelooft als je ander gedrag kiest. Geloof groeit pas als je het vaker doet. Ik geloofde echt niet direct dat borrels net zo leuk waren zonder hapjes. Dat geloof is pas gekomen toen ik het vaker deed. De angst dat ik chocola nooit zou kunnen weerstaan, is verdwenen toen ik het inderdaad vaker bij een stukje per avond hield. Het punt is dat iedereen die handeling kan verrichten (chocola terug in de kast leggen, nee zeggen tegen hapjes). Excuses en overtuigingen (gedachten waarin je gelooft en waardoor je je gedrag laat leiden) zitten altijd alleen in je hoofd. Ook het excuus dat jij het niet kan. Je hoeft er vanaf nu niets meer mee te doen.

Verzwak je smoesjes door er niet in mee te gaan

Blijvend afvallen lukt als je jezelf geneest van de uitvluchtenziekte: bewust worden van je excuses en eigen gedrag kiezen, verzwakt diezelfde excuses. Je ontwikkelt dan langzaam maar zeker nieuwe overtuigingen. Iedere keer dat je toch toegeeft aan een excuus, wordt dat excuus sterker. Helaas.

Er zijn zoveel redenen…

Er zijn altijd redenen om toch meer te eten, nog eentje te nemen, een halve dan. Er zijn alleen ook altijd redenen om dat niet te doen. Die zijn op korte termijn misschien wat lastiger te horen, op lange termijn voegen ze heel veel waarde toe aan je leven. Waardoor laat jij je leiden?

Ik zeg: No more excuses. Kies voor jezelf, kies voor succes!



Gratis E-book: Mindset en afvallen
In ons nieuwe gratis e-book ontdek je hoe je mindset beïnvloedt, wat je doet én hoe je er anders mee omgaat bij het afvallen. Zodat je, ongeacht de situatie, zelf bepaalt wat je eet. Download het e-book hier.

Over de schrijver
Vanaf mijn vijftiende was ik volslank en altijd bezig met afvallen (of aankomen). Ik heb alles geprobeerd: noem een dieet en ik ken het. De ene keer was ik succesvoller dan de andere, maar nooit had ik blijvend resultaat. Ik dacht dat ik pech had; ik kwam van de wind al aan, en slanke mensen geluk. Tot m'n 33-ste ben ik zo doorgegaan. Toen kwam ik erachter dat pech en geluk niet zoveel met mijn gewicht te maken heeft. Ik kopieerde het eetgedrag van slanke mensen en werd zelf slank. Zonder dieet, met chocola en wijn! En dat niet alleen: ik bleef slank en dat ben ik nog altijd. Ik heb me verder gespecialiseerd in de psychologie achter eten en in coaching op (eet)gedrag. In de afgelopen jaren heb ik 8 boeken geschreven (300.000 verkocht) over afvallen zonder dieet, oftewel: afvallen door gedragsverandering. In 2017 ben ik Skinnyminds begonnen. We hebben de kennis uit mijn boeken vertaalt in een training gedragsverandering. Gecombineerd met online groepen en een persoonlijk coachtraject, is dat het Skinnyminds coachplan. Vanaf 2019 leiden we coaches op in onze eigen coachopleiding, geaccrediteerd op HBO-niveau. In 2020 zijn we gestart met de Skinnyminds community. Mijn dagelijkse ervaringen deel ik hier onder Mieke's ervaringen
Reactie plaatsen