“Ah joh, doe niet zo ongezellig” - Zo zeg jij relaxed nee!
06 februari 2020 

“Ah joh, doe niet zo ongezellig” - Zo zeg jij relaxed nee!

Vera (21) doet communicatie voor Skinnyminds, is gek op tiramisu en sport drie keer per week. Ze ontdekte Het Geheim en schrijft over alles wat je tegenkomt op weg naar een slanke mindsetDit blog gaat over nee zeggen; want hoe doe je dat als je wat lekkers wordt aangeboden?

“Geen wijntje? Huh? Ben je ziek ofzo?” Lichtelijk geschokt kijkt Vriendin A. me aan. Ik weet even niet of het komt omdat ze zich zorgen maakt om mij of om onze avond uit. Onopvallend (maar toch net niet onopvallend genoeg) seint ze naar vriendin L. Die doet nog even een duit in het zakje: “Ah, kom op Veer. Niet zo ongezellig nu. Het is tenslotte onze borrelavond’’.

Nouja, vooruit. Doe maar een wijntje dan.

Nee zeggen. Wat heb ik het daar vaak moeilijk mee gehad. Dan nam ik toch een stuk taart omdat ik de gastvrouw niet teleur wilde stellen: “Ehm, een klein stukje dan’’. Of een wijntje. Want ongezellig? Dat ben ik natuurlijk niet!

Maar balen deed ik wel. Van mezelf. Niet omdat ik vind dat je altijd nee moet zeggen; ik sta op een borrel vaker met, dan zonder wijntje in m’n hand. En ik houd van lekkere snacks. Ik baalde van de situaties waarin ik me had voorgenomen nee te zeggen, en ik me toch liet overhalen. Waarin ik de saboteurs niet kon verslaan. En dus ging ik op zoek naar manieren om vaker nee te zeggen. Hier mijn belangrijkste eyeopeners:

Incident of patroon?

Bottom-line: als je zwicht voor de druk van anderen kies je ervoor de ander te pleasen ten koste van je eigen doelen. Nu is het natuurlijk niet erg om iets aardigs te doen voor een ander. Zeker niet als het incidenteel is. Maar als je structureel pleased door over te eten, heb je qua afvallen wel een probleem. Bovendien is het de vraag, hoe aardig je op zo’n moment werkelijk bent? Heeft die ander nu echt zo veel aan het feit dat jij overeet terwijl je dat niet wilt en achteraf baalt? Mmmm.

Hoe erg is nee zeggen werkelijk?

Als ik naar mezelf kijk; ik voel me niet gekwetst als iemand nee zegt tegen mijn zelfgebakken taart. Hoogstens voel ik wat ongemak als iemand mijn taart afwijst, maar dat is zo weer over. Ik heb er nog nooit wakker van gelegen (en dat doet niemand). Dus hoe erg is nee zeggen werkelijk? Sterker nog: Als iemand het zich wel persoonlijk aantrekt, zegt dat meer over die persoon zelf dan over jou. Dan heeft de ander een probleem dat jij nooit kan oplossen, hoe vaak je ook ‘ja’ zegt tegen haar cake.

Hoe het komt

Hoe komt het dan? Dat mensen een ander zo graag willen overhalen om mee te eten? De grap is: het zijn heel vaak mensen die zelf moeite hebben met nee zeggen die dat doen. Ze proberen je vooral over te halen voor zichzelf: Als meer mensen taart nemen, hoef ik me niet schuldig te voelen of ben ik niet de enige zwakkeling. Het stomme is dat ik dit ook bij mezelf herken. Pas als ik zelf wijn met hapjes neem, probeer ik anderen ook zo ver te krijgen. Oeps.

Belangrijkste inzicht: ik zeg nee tegen overeten

Mijn belangrijkste inzicht is echter dat ik als ik nee zeg tegen een traktatie, ik geen nee zeg tegen de persoon die het aanbiedt. Ik wijs niemand af, ik zeg alleen nee tegen dat stukje chocola of die taart. Dat is niet persoonlijk. Ik wil niemand kwetsen. Ik respecteer mijn eigen keuzes en daarmee mezelf. Dat maakt me dus niet ongezellig of onaardig of een naar persoon. Sterker nog, ik ben blijer als ik af en toe nee zeg. En daar profiteert m’n omgeving van mee. Ik ben een leuker mens als ik doe wat ik wil. En bovendien: gezelligheid zit in mensen, niet in taart.

Ja maar… drie praktijkvoorbeelden

En toch is het soms moeilijk dat nee zeggen. Daarom hier drie praktijkvoorbeelden en de slanke aanpak in deze situaties!

Voorbeeld 1: Ongezellig

De situatie: Je hebt een borrel met vriendinnen en als je een glas water besteld, dringen ze aan: ‘Ah joh, neem een wijntje, doe niet zo ongezellig’

Jouw werkelijkheid
Het grootste probleem heb je als je het zelf zonder wijntje of drankje ook ongezelliger vindt. De vraag is natuurlijk of dat 100% waar is, maar als je dat gevoel nu eenmaal hebt, heb je ook daarmee te dealen. Dan moet je je vriendinnen en jezelf overtuigen, én de vervelende gevoelens die bij je ‘nee’ komen kijken verdragen.

Helpende gedachten;

  • Ik zeg dan dingen tegen mezelf als:
  • Het is niet erg af en toe niet mee te doen.
  • Ik vind anderen die een keer aan het water zitten ook niet opeens saai of suf.
  • Ik kan echt wel een keertje zonder wijn, ik ga nu voor m’n doel.
  • Hoe erg is het werkelijk: de wereld (en m’n vriendschappen) vergaan niet als ik voet bij stuk houd. En morgen voel ik me veel beter!”
  • En de allerbelangrijkste: Ik bereik mijn doel dit keer. Ik bepaal zelf

Doorademen
Als ik het toch nog moeilijk heb, focus ik even op m’n ademhaling: Adem in, adem uit, dit gevoel gaat zo weer weg.

Antwoorden
Tegen m’n vriendinnen zeg ik:
– “Ik ben reuze gezellig zonder wijntje, let maar op!”
– “De gezelligheid zit in mij niet in het glas!”
– En als ze blijven aandringen: Ik heb liever dat je me steunt in m’n keuze. Ik vind dit echt belangrijk.

Afleiden
Maar wat direct werkt is mezelf en de anderen afleiden, door simpelweg over een heel ander onderwerp te beginnen. “Hoe was je eerste werkdag eigenlijk?”

Voorbeeld 2: zielig

De situatie:
Ik ga wekelijks langs bij een bejaarde mevrouw die zo blij is dat ik langskom, dat ze daarvoor speciaal koeken koopt. Dan kan ik toch niet maken die te weigeren….

Jouw werkelijkheid
Ga eerst terug naar de kernvraag: is dit een incident of een patroon? Incidenteel kun je best iets aannemen. Je kunt zelfs rekening houden met zo’n koek in je eetpatroon. Maar gebeurt het te vaak? Is het overeten voor de ander een patroon? Conflicteert die koek met je eigen doelen? Dan mag je gerust nee zeggen. Ook als je het zielig vindt.

De aanpak
Leg het uit. Vertel dat je het heel gezellig vindt om te komen, maar dat je genoeg hebt aan een kop koffie. Omdat je niet zo van koek houdt, of omdat je even wat kilo’s kwijt wil. En dat je dat liever eerlijk zegt omdat ze anders koek koopt voor niets.
Iedereen (bejaard of niet) kan zo’n boodschap prima handelen. Mensen vinden het vaak erger als ze merken dat je uit medelijden (tegen heug en meug) die koek op eet. (Misschien is ze wel blij omdat ze anders zelf nog een week lang koeken moet eten om het pak op te krijgen em doet ze het alleen uit beleefdheid).
Trap dus niet in je eigen excuses. Jíj vindt nee zeggen moeilijk; daar zit het probleem. En de oplossing. Niet bij de ander.

Voorbeeld 3: onbeleefd

De situatie:
De gastvrouw heeft een drie gangen maaltijd gekookt voor het etentje. Jij ziet er tegen op. Ze kookt altijd zo lekker en zo veel. Wat nu?

Jouw werkelijkheid
Jij wilt niet te veel eten én de gastvrouw niet teleurstellen. Je hebt dus een paar opties:
1. Je neemt kleine porties van elke gang.
2. Je neemt alleen voor en hoofd, geen toetje
3. Je compenseert vooraf en houdt rekening met dit etentje (al neem je van alle gangen nog steeds een kleinere portie dan normaal)
4. Je waarschuwt de gastvrouw vooraf, dat je bezig bent met minder eten, dus dat je misschien niet alles opeet. En dat dat dus niets te maken heeft met haar diner.

Je aanpak
Denk aan de inzichten hierboven. Hoe erg is nee zeggen werkelijk? Niemand ligt er wakker van. De gezelligheid zit niet in het eten, maar in het gezelschap. Jij mag rustig voor je eigen doelen kiezen, al vind je het moeilijk! Adem in, adem uit.
Bedenk: je kunt je waardering voor haar moeite en kookkunsten ook tonen op andere manieren dan overeten. Je kunt gewoon zeggen hoe lekker het is, een cadeautje meenemen, etc. Zoek een manier die bij jouw doelen past!

Tot slot

Ik heb dit pleasen-door-overeten-patroon, inmiddels echt doorbroken. Dat scheelt me vele kilo’s per jaar. En geloof me, ik ben niet saai geworden, heb geen vriendschappen verloren of mensen gekwetst, niemand vindt me onbeleefd. Je hoeft natuurlijk ook niet tegen alles nee te zeggen! 😉 Het viel eigenlijk reuze mee: ik daag jou uit dat zelf te ervaren!

Nee zeggen tegen het één betekent ‘ja’ zeggen tegen iets anders. Sla je een stuk taart af omdat je een paar kilo kwijt wil? Of omdat je straks liever dat wijntje neemt? Dan zeg je ‘ja’ tegen je eigen doelen en waarden. Dat mag altijd!

Groetjes,

Vera



E-book: Voor jezelf en je doelen kiezen
Download ons nieuwe gratis e-book en ontdek hoe je jezelf weer op nummer 1 zet. Leer doelen stellen en voor jezelf te kiezen. Vol zelfvertrouwen!
"The difference between Fat & Fit is I" --> Download nu

Over de schrijver
Vanaf mijn vijftiende was ik volslank en altijd bezig met afvallen (of aankomen). Ik heb alles geprobeerd: noem een dieet en ik ken het. De ene keer was ik succesvoller dan de andere, maar nooit had ik blijvend resultaat. Ik dacht dat ik pech had; ik kwam van de wind al aan, en slanke mensen geluk. Tot m'n 33-ste ben ik zo doorgegaan. Toen kwam ik erachter dat pech en geluk niet zoveel met mijn gewicht te maken heeft. Ik kopieerde het eetgedrag van slanke mensen en werd zelf slank. Zonder dieet, met chocola en wijn! En dat niet alleen: ik bleef slank en dat ben ik nog altijd.Ik heb me verder gespecialiseerd in de psychologie achter eten en in coaching op (eet)gedrag. In de afgelopen jaren heb ik 8 boeken geschreven (300.000 verkocht) over afvallen zonder dieet, oftewel: afvallen door gedragsverandering.In 2017 ben ik Skinnyminds begonnen. We hebben de kennis uit mijn boeken vertaalt in een training gedragsverandering. Gecombineerd met online groepen en een persoonlijk coachtraject, is dat het Skinnyminds coachplan. Vanaf 2019 leiden we coaches op in onze eigen coachopleiding, geaccrediteerd op HBO-niveau. In 2020 zijn we gestart met de Skinnyminds community.Mijn dagelijkse ervaringen deel ik hier onder Mieke's ervaringen
Reactie plaatsen