Motivatie

Motivatie is de drijfveer die iemand heeft om te veranderen. Deze motivatie kan van binnenuit (intrinsiek) of van buitenaf (extrinsiek) komen. Je hebt op de lange termijn het meeste aan het ontwikkelen van je intrinsieke, autonome motivatie. Wat is jouw drijfveer om te willen veranderen?

Laten we afvallen als voorbeeld nemen. Als je autonoom gemotiveerd bent om af te vallen, betekent het dat je het belangrijk vindt om goed voor jezelf te zorgen en regie te hebben op je eetgedrag. Er is geen beloning of straf. Je doet het omdat je het gedrag zelf waardevol vindt en het is hoe je als persoon wilt zijn. Als je volledig extrinsiek gemotiveerd bent, haal je (nog) geen voldoening uit het gedrag zelf, maar word je gemotiveerd door het resultaat. Je eet gezonder omdat je weer in die mooie jurk of spijkerbroek wilt passen. Daarnaast werkt het extrinsiek motiverend als het andere mensen opvalt dat je bent afgevallen.

Gedrag dat intrinsiek gemotiveerd is geeft energie en werkt vitaliserend. Extrinsiek belonen kan een manier zijn om ergens mee te beginnen. Daarna kan je meer de intrinsieke beloning van het gedrag ervaren. Ontdek met onderstaande artikelen hoe je je motivatie vergroot bij het afvallen zodat je het ook kunt volhouden op de lange termijn.

 

Next Entries »