Wil je minder snoepen? - deze tips moet je weten!

Wil je minder snoepen? - deze tips moet je weten!

Voor de vijfde keer loop ik weer langs het aanrecht en pak ik een snoepje mee uit de trommel die daar staat. Echt honger heb ik natuurlijk niet, alleen ‘lekkere trek’. Aan het eind van de dag zit ik aan mijn aantal calorieën, maar ik weet niet meer hoeveel snoepjes ik heb gegeten. Een stuk of 10 gok ik dan maar. Nu begin ik me wel af te vragen waarom ik elke keer als ik langs liep een snoepje pakte. De fruitschaal staat ook op het aanrecht, maar daar pak ik niet elke keer wat vanaf als ik langsloop.

Het is moeilijk om niet een koekje te pakken als er een trommel op tafel staat. En je kan die paar extra snoepjes uit de zak niet laten liggen. Waardoor komt dat eigenlijk? Kunnen we ons gedrag veranderen zodat we minder snoepen? In dit blog kom je erachter waarom je deze snoepdrang hebt en krijg je tips om deze heerlijke lekkernijen te laten staan.

Waarom snoepen we

De drang om te snoepen kan je simpelweg onderverdelen in 2 categorieën.

  • Te weinig brandstof voor je lichaam

Wanneer je wil afvallen is het gebruikelijk om je calorieën per dag te minderen. Echter als je op een crashdieet gaat en ver beneden het aantal calorieën gaat zitten, welke je lichaam nodig heeft voor brandstof, dan krijgen je hersenen een sein dat ze een brandstofbron moeten zoeken. Je survival instinct gaat zich inzetten. De meest snelle en voor de hand liggende brandstof is glucose. Waar zitten nou de snelle suikers in, die je lichaam wil hebben? Juist ja, in snoepjes… In principe is het dus niet zo erg dat je af en toe trek hebt in wat lekkers, maar houdt daarbij de calorieën en het vetgehalte in de gaten.

  • Emotionele eetdrang

De tweede reden waarom jij veel snoept kan zijn, omdat je emotionele eetdrang ondervindt. Dit kan tot stand komen door stress en verdriet, maar ook door blijdschap en geluk. Een bekende zin is ook wel: “Ik heb het vandaag zo goed gedaan, dit heb ik wel verdiend.” of “Wat een rotdag, ik trek ga lekker met koekjes op de bank uitrusten.” Ook dit is natuurlijk niet helemaal slecht, want je emoties moeten op een bepaalde manier in toom gehouden worden. Echter zijn er tal van andere manieren, die niks met eten te maken hebben, die dit voor jou kunnen doen. Mocht je jezelf nou herkennen als een emotionele eter, kijk dan even op de pagina van onze themacursus ‘Stoppen met emotie-eten’.

Tips om minder te snoepen

Nu we weten waarom we snoepen, kunnen we ook gaan kijken naar manieren waarop we toch minder van deze heerlijke zoete lekkernijen kunnen eten. Ik  heb een aantal tips voor je op een rijtje gezet.

  1. Drink en eet voldoende

Het lijkt zo standaard, maar o wat werkt deze tip toch goed. Zoals eerder uitgelegd willen je hersenen een makkelijke energiebron wanneer ze te weinig energie ontvangen. Ga daarom niet op een crashdieet en eet voldoende. Ook voldoende drinken is belangrijk. Je hersenen maken maar beperkt onderscheid tussen honger en dorst. Soms kan het zijn dat je denkt dat je trek hebt in iets, maar dat je lichaam eigenlijk om vloeistof vraagt.

  1. Haal geen snoepgoed in huis

Of het nou snoepjes, koekjes of chocola is waar jij de hele dag naar hunkert, als het niet in huis is dan is de stap vaak te groot om het te gaan eten. Je moet dan helemaal opnieuw naar de supermarkt. Verander dus je omgeving om minder te snoepen. Zeker als je begint met afvallen is dit een handige truc waarmee je ook gelijk gezonder gaat eten. Wat heb je wel te snacken in huis? Komkommer of wat fruit, dan ga je voor deze opties.

We moeten allemaal van tijd tot tijd kunnen genieten van lekkernijen. Onze aanpak focust daarom ook niet op het weglaten van al het lekkers. Je gedrag verandert zo dat je niet meer al het lekkers wilt. Als je niet alleen verantwoordelijk bent voor boodschappen, kan je je keuken efficiënter inrichten. Leg het lekkers heel hoog of heel laag op de plank, zodat het niet gelijk opvalt als je een laadje of kastje opentrekt.

  1. Verander je beloningen

Heb je vaak de neiging om jezelf te belonen met lekkernijen, dan ben je een emotionele eter. Je linkt je emotie (blij, verdrietig, moe) aan het eten wat je vindt dat je verdient. Echter zijn er tal van manieren te bedenken die niks met eten te maken hebben, maar die toch als emotionele beloning kunnen dienen. Denk bijvoorbeeld aan een massage als je spierpijn hebt van het sporten (in plaats van dat je een extra stukje chocola pakt) of een nieuw kledingstuk kopen als je blij bent dat je wat bent afgevallen (in plaats van ‘nu kan ik wel een taartje pakken’). Meer hierover lees je in ons blog ‘successen vieren’.

Welke tip om minder te snoepen ga jij uitproberen? Laat het ons weten in de reacties hieronder.



E-book: Afvallen zonder dieet
Download ons nieuwe gratis e-book over afvallen zonder dieet. Met tips en recepten, geheel volgens onze methode.  Eet niet meer al het lekkers, maar alleen het allerlekkerst. Pak weer regie op je eten. In dit boek ontdek je hóe je dat doet.


Over de schrijver
Vanaf mijn vijftiende was ik volslank en altijd bezig met afvallen (of aankomen). Ik heb alles geprobeerd: noem een dieet en ik ken het. De ene keer was ik succesvoller dan de andere, maar nooit had ik blijvend resultaat. Ik dacht dat ik pech had; ik kwam van de wind al aan, en slanke mensen geluk. Tot m'n 33-ste ben ik zo doorgegaan. Toen kwam ik erachter dat pech en geluk niet zoveel met mijn gewicht te maken heeft. Ik kopieerde het eetgedrag van slanke mensen en werd zelf slank. Zonder dieet, met chocola en wijn! En dat niet alleen: ik bleef slank en dat ben ik nog altijd.Ik heb me verder gespecialiseerd in de psychologie achter eten en in coaching op (eet)gedrag. In de afgelopen jaren heb ik 8 boeken geschreven (300.000 verkocht) over afvallen zonder dieet, oftewel: afvallen door gedragsverandering.In 2017 ben ik Skinnyminds begonnen. We hebben de kennis uit mijn boeken vertaalt in een training gedragsverandering. Gecombineerd met online groepen en een persoonlijk coachtraject, is dat het Skinnyminds coachplan. Vanaf 2019 leiden we coaches op in onze eigen coachopleiding, geaccrediteerd op HBO-niveau. In 2020 zijn we gestart met de Skinnyminds community.Mijn dagelijkse ervaringen deel ik hier onder Mieke's ervaringen
Reactie plaatsen