Als coach mensen helpen blij te zijn met zichzelf, zonder dieet
29 oktober 2021 

Als coach mensen helpen blij te zijn met zichzelf, zonder dieet

Ben jij afgevallen, enthousiast over onze aanpak en overweeg je coach te worden? Of ben je al een actieve professional op het gebied van gedragsverandering, leefstijl of vitaliteit? Hoe dan ook vind ik het fantastisch dat je geïnteresseerd bent in coaching op overeten.

Blijvend afvallen versus diëten

Ik heb in mijn leven gemerkt hoe lastig het is om je (eet)gedrag blijvend te veranderen. Kijk: een paar kilo kwijtraken kan je met elk dieet wel. Dat is een kwestie van tijdelijk streng zijn, afzien, minder eten en lekkere dingen uitbannen. Maar: niemand kan (of wil) een leven lang afzien.

Blijvend afvallen gaat dus veel verder dan tijdelijk je eetpatroon aanpassen.
Ook omdat overeetgedrag vaak een symptoom is van andere dingen die spelen in je leven. Dát erkennen en de bereidheid hebben om de kernpatronen achter je eetgedrag, te onderzoeken en aan te pakken, is de eerste stap op weg naar succesvol veranderen.

Inzicht, vaardigheden en actie

Blijvend afvallen begint dus bij bewustwording. Inzicht krijgen in dingen als: waarom eet ik steeds weer te veel, wanneer eet ik te veel, wat zijn de triggers en wat zit daarachter.

Het gaat vervolgens om vaardigheden: hoe kan ik dan gezonder en minder kcal-rijk koken, hoe zeg ik duidelijk nee, hoe ontwikkel ik meer zelfdiscipline, hoe bepaal ik mijn eigen grenzen en kies ik beter voor mezelf, hoe manage ik mijn negatieve gedachten (‘ik doe het, ipv ‘ik kan het toch niet’) en hoe ga ik beter en slimmer met mijn emoties om zodat ik die niet langer hoef weg te eten. Dit soort vaardigheden kun je leren én oefenen!

En tenslotte gaat het om ACTIE. Om het doen, om beweging, om jezelf te motiveren, te durven, om door te zetten en op te staan na een tegenslag. Oftewel, om te blijven leven naar je waarden en doelen.

Begeleiding nodig

Bij deze onderdelen van verandering: inzicht krijgen, vaardigheden ontwikkelen en in actie komen, kunnen de meeste mensen wel een extra zetje gebruiken.
Begeleiding en/of coaching gedurende langere tijd, werd ervaren als een groot gemis bij mijn boeken, bleek uit een uitgebreide enquete onder lezers in 2017.  Men begreep en geloofde in de (psychologische) inhoud van Het geheim van slanke mensen, maar bij de uitvoering ervan wilden veel mensen graag meer hulp, contact, een stok achter de deur.
Ik snap dat heel goed.

Het geheim van slanke mensen: van moeten naar willen!

Zelf ben ik op mijn vijftiende begonnen met dieten. Ik was van jongs af aan volslank. Ik had een leuk leven, maar ik wilde altijd wel een paar kilo kwijt. Op mijn vijftiende viel ik dus voor het eerst af. Maar ik kwam ook weer aan. Zo ging dat door in mijn leven.
Mijn gewicht en eetgedrag speelden altijd wel ergens een rol. Ik was onzeker om te gaan zwemmen met vrienden, kocht alleen kleding die me afkleedde, tot ik weer meedeed aan de zoveelste dieet-hype, met wederom tijdelijk resultaat.
Het was om moedeloos van te worden.

Ik dacht dat ik gewoon pech had. “Wij komen van de wind al aan”, zei mijn moeder altijd.
Dat veranderde toen ik, top-zwaar na mijn tweede zwangerschap, het zat was om weer een dieet te volgen. Ik pakte het een keer anders aan. In 2010 begon ik weer met afvallen, alleen dit keer zonder dieet. Ik observeerde en kopieerde het eetgedrag van mijn slanke vriendinnen.

‘Slanke mensen eten ook niet de hele dag worteltjes’.

Dat werkte! Ik at elke dag iets van chocola, dronk gewoon wijntjes en viel af. Ik genoot meer van minder eten en maakte bewuste keuzes. Niet meer ’s avonds eten (omdat ik moe was), niet meer naar de kast rennen bij stress, geen hapjes meer als ik op een borrel koos voor wijn, niet meer eten om aardig te zijn, etc.
Ik pakte mijn onderliggende patronen aan, nam zelf verantwoordelijkheid voor mijn eetkeuzes en werd slank.

Cognitieve gedragsverandering

Omdat ik het hele proces razend interessant vond, ben ik me steeds meer gaan verdiepen in (cognitieve) gedragsverandering. Ik heb er mijn werk van gemaakt. Ik heb inmiddels 8 boeken geschreven en een super effectief online coach-programma ontwikkeld. Gericht op lange termijn verandering.

Deelnemers krijgen een eigen coach, die maandelijks 1-op-1 gesprekken voert, coacht via chat in een kleine, besloten groep en groepsgesprekken faciliteert. Onze aanpak is gebaseerd op gedegen psychologische theorie (ACT / RET/ TA) én toegankelijk vertaald op basis van mijn eigen afslankervaring. Concreet en effectief.

Eigen coachopleiding: voldoende kwalitatief sterke coaches

Om de kwaliteit van onze coaches in de online groepen te waarborgen én om onze groei te kunnen bijbenen, zijn we in november 2017 gestart met onze eigen coachopleiding. Gespecialiseerd in (eet)gedragsverandering. Met een focus op online en groepscoaching. Theoretisch onderbouwd en super praktijkgericht, je gaat als coach direct aan de slag in onze community. Onze coachopleiding is gecertificeerd op HBO niveau door de SNRO, we leiden jaarlijks tientallen coaches succesvol op!

Coach worden, zonder opgeheven vingertje?

Wil jij je verder ontwikkelen in onze theorie? Wil je andere mensen helpen om vitaler, fitter, blijer en slanker te worden? Zonder opgeheven vingertje; maar door mensen te leren zelf regie te pakken op hun (eet)gedrag? Oftewel, denk jij erover om coach te worden?

Of ben je al coach, gewichtsconsulent, trainer of diëtist en wil je graag meer praktijkervaring opdoen en je verder specialiseren in (eet)gedragsverandering en/of online en groepscoaching?
Dan ben je bij onze coachopleiding aan het goede adres.

Gratis Masterclass over coaching

Binnenkort geven we weer een online masterclass over coaching. Gratis en natuurlijk geheel vrijblijvend. Thema is: confronteren als coach. Daarnaast delen we onze visie op coaching en doen we je een speciaal aanbod voor de coachopleiding.


Hartelijke groet,

Mieke Kosters

Ps. Ook als je er niet live bij kunt zijn, en je wel graag de opname wilt ontvangen via email, moet je je even aanmelden. Alleen dan krijg je deze achteraf toegestuurd via mail. Ik meld me aan

Over de schrijver
Vanaf mijn vijftiende was ik volslank en altijd bezig met afvallen (of aankomen). Ik heb alles geprobeerd: noem een dieet en ik ken het. De ene keer was ik succesvoller dan de andere, maar nooit had ik blijvend resultaat. Ik dacht dat ik pech had; ik kwam van de wind al aan, en slanke mensen geluk. Tot m'n 33-ste ben ik zo doorgegaan. Toen kwam ik erachter dat pech en geluk niet zoveel met mijn gewicht te maken heeft. Ik kopieerde het eetgedrag van slanke mensen en werd zelf slank. Zonder dieet, met chocola en wijn! En dat niet alleen: ik bleef slank en dat ben ik nog altijd.Ik heb me verder gespecialiseerd in de psychologie achter eten en in coaching op (eet)gedrag. In de afgelopen jaren heb ik 8 boeken geschreven (300.000 verkocht) over afvallen zonder dieet, oftewel: afvallen door gedragsverandering.In 2017 ben ik Skinnyminds begonnen. We hebben de kennis uit mijn boeken vertaalt in een training gedragsverandering. Gecombineerd met online groepen en een persoonlijk coachtraject, is dat het Skinnyminds coachplan. Vanaf 2019 leiden we coaches op in onze eigen coachopleiding, geaccrediteerd op HBO-niveau. In 2020 zijn we gestart met de Skinnyminds community.Mijn dagelijkse ervaringen deel ik hier onder Mieke's ervaringen
Reactie plaatsen