Marieke over de coachopleiding:
04 oktober 2021 

Marieke over de coachopleiding: "Je krijgt de vrijheid om je eigen coachstijl te ontwikkelen"

Marieke heeft de coachopleiding van Skinnyminds succesvol afgerond. In dit blog kan je lezen over haar ervaringen met de coachopleiding en wat het haar als behandelaar heeft opgeleverd.Met welk doel heb je je aangemeld voor de coachopleiding?

“Ik werk als behandelaar en coach binnen de GGZ veel met de psychologische theorieën waar Skinnyminds op gebaseerd is en wilde me d.m.v. deze opleiding graag verder specialiseren in gedragsverandering op het gebied van regie krijgen op eetgedrag.

Omdat ik vorig jaar zelf het coachplan van Skinnyminds heb gevolgd en hiermee blijvend 17 kilo ben afgevallen, kan ik ook uit eigen ervaring zeggen dat deze evidence based theorieën ook echt werken in de praktijk als het gaat om regie leren krijgen èn behouden op je eetgedrag. Ik wilde me hier als coach verder in verdiepen en specialiseren, omdat ik iedere vrouw een Skinnymind gun! Verder wilde ik graag leren hoe ik in mijn werk binnen de GGZ meer coachtechnieken zou kunnen inzetten in de behandeling van mijn cliënten.”


Is dat doel bereikt?

“Ja! De theorieën waren mij al bekend en heb ik tijdens het coachplan vorig jaar ook op mijzelf leren toepassen om regie te leren krijgen en behouden op mijn eetgedrag. Ik heb in deze opleiding vooral heel veel geleerd van de vele vlieguren die je maakt in de praktijk in mijn coach- en intervisiegroep. Zo heb ik geleerd wat een coachende benadering is en hoe je deze in de meest uiteenlopende situaties kunt inzetten in mijn coachgroep, zowel in de chats, 1 op 1 en groepsgesprekken.

Ik pas deze vaardigheden nu ook toe in mijn werk als behandelaar en coach binnen de GGZ en ervaar dit als een waardevolle aanvulling voor de behandeling en coaching van mijn cliënten.”


Wat vond je waardevol aan de coachopleiding?

“Deze opleiding zit zo goed in elkaar. Alle mooie wetenschappelijk bewezen psychologische theorieën waar Skinnyminds op gebaseerd is, worden duidelijk uiteengezet en direct gekoppeld naar de praktijk. Ik heb vooral heel veel geleerd tijdens het coachen in mijn eigen coachgroep en het samen sparren in de intervisiegroep onder de fantastische begeleiding van onze bevlogen supervisor.

Wat ik ontzettend fijn en waardevol vind is dat je bij Skinnyminds het vertrouwen en de vrijheid krijgt om je eigen coachstijl te ontwikkelen. Je kunt ook extra opdrachten inzetten als je deze van toegevoegde waarde vindt voor het ontwikkelingsproces van de deelnemers. Hier heb ik veel gebruik van gemaakt.”


Zou je de opleiding aanraden aan anderen?

“Ik denk dat mensen enorm veel kunnen leren van de coachopleiding. Mensen uit de hulpverlening, voedingsdeskundigen die zich verder willen verdiepen in gedragsverandering rondom eten etc. En natuurlijk voor sommige deelnemers die, net als ik, na het coachplan de stap zetten om de opleiding te gaan volgen.

Een van de deelnemers uit mijn groep heeft aangegeven dat ze door mij geïnspireerd is om de opleiding te gaan doen. Ze heeft het zo gewaardeerd dat ik haar tijdens het proces in haar kracht heb gezet. De defusie technieken hebben haar geholpen om zich niet langer door haar angsten en onzekerheden te laten leiden, maar voor zichzelf te kiezen en zich zodoende verder te ontwikkelen. Hier doe je het toch voor als coach.

Fantastisch om zo mensen te zien groeien. Dat ze zoveel meer leren over zichzelf dan alleen het leren regie te krijgen op hun eetgedrag. Hier word ik echt gelukkig van en dat smaakt naar meer.”

Over de schrijver
Vanaf mijn vijftiende was ik volslank en altijd bezig met afvallen (of aankomen). Ik heb alles geprobeerd: noem een dieet en ik ken het. De ene keer was ik succesvoller dan de andere, maar nooit had ik blijvend resultaat. Ik dacht dat ik pech had; ik kwam van de wind al aan, en slanke mensen geluk. Tot m'n 33-ste ben ik zo doorgegaan. Toen kwam ik erachter dat pech en geluk niet zoveel met mijn gewicht te maken heeft. Ik kopieerde het eetgedrag van slanke mensen en werd zelf slank. Zonder dieet, met chocola en wijn! En dat niet alleen: ik bleef slank en dat ben ik nog altijd.Ik heb me verder gespecialiseerd in de psychologie achter eten en in coaching op (eet)gedrag. In de afgelopen jaren heb ik 8 boeken geschreven (300.000 verkocht) over afvallen zonder dieet, oftewel: afvallen door gedragsverandering.In 2017 ben ik Skinnyminds begonnen. We hebben de kennis uit mijn boeken vertaalt in een training gedragsverandering. Gecombineerd met online groepen en een persoonlijk coachtraject, is dat het Skinnyminds coachplan. Vanaf 2019 leiden we coaches op in onze eigen coachopleiding, geaccrediteerd op HBO-niveau. In 2020 zijn we gestart met de Skinnyminds community.Mijn dagelijkse ervaringen deel ik hier onder Mieke's ervaringen
Reactie plaatsen