arrow_drop_up arrow_drop_down
Ketogeen afvallen - alleen tijdelijk of langdurig gewichtsverlies

Ketogeen afvallen - alleen tijdelijk of langdurig gewichtsverlies

Er zijn allerlei diëten op de markt te vinden. Een van de bekendste daarvan is het ketogeen dieet. Ketogeen afvallen is een trend die zich al tientallen jaren voortzet. Ook is er veel onderzoek naar gedaan. Werkt het echt of is het uiteindelijk toch een crashdieet? Ik heb het in dit blog voor je uitgezocht.

 

Wat een ketogeen dieet?

Een ketogeen dieet bestaat voornamelijk uit eiwitten en vetten. Het aantal koolhydraten dat je mag eten is beperkt tot maximaal 50 gram per dag. Voor referentie: dit staat gelijk aan 2 bananen.

Als je weinig koolhydraten eet dan vermindert de glycogeen voorraad in de lever. Dit is de voorraad die je lichaam heeft opgeslagen in geval van te weinig koolhydraat ofwel brandstof inname. Op een gegeven moment zorgt dit ervoor dat het lichaam overgaat op vetzuurverbranding. Hierdoor ontstaan ketonen, deze kan je lichaam ook gebruiken voor brandstof. Wel is het belangrijk om te weten dat dit dus niet de ideale vorm van brandstof voor het lichaam is. Meer weten over wat de voordelen zijn van het eten van koolhydraten? Lees dan dit blog.

 

Hoe val je af met ketonen?

Naast het feit dat een ketogeen dieet ook wel wordt gebruikt om bepaalde ziekteverschijnselen, zoals epilepsie, te verminderen, kan je ook ketogeen afvallen. Als je lang genoeg geen of weinig koolhydraten eet, komt je lichaam dus in ketose.

In het begin zal je veel watergewicht verliezen. Glucose houdt vocht vast in het lichaam. Zodra je geen koolhydraten meer eet, zal dit vastgehouden vocht worden losgelaten. Heb je een weegschaal die het vocht in je lichaam laat zien, kan je dit gemakkelijk opmerken. Zo niet, dan lijkt het alsof je super snel vet verliest. Dit is echter niet het geval.

Na een tijdje ga je over op vetverbranding. Dit zorgt ervoor dat je op een effectieve manier het vet in je lichaam gebruikt als brandstof. Naast vet worden er ook eiwitten gegeten in dit dieet. Eiwitten en vetten geven een meer verzadigd gevoel dan koolhydraten. Hierdoor kan je minder last hebben van een hongergevoel. Minder hongergevoel is minder eten, waardoor je in een energietekort komt. Minder calorieën betekent meer afvallen.

 

Gezond of niet?

Omdat het ketogeen dieet al best lang bestaat, is er veel onderzoek naar gedaan. Toch is er nog weinig bekend over de langetermijn effecten van het eten van weinig tot geen koolhydraten. Het dieet wordt door diëtisten vaak voorgeschreven aan mensen met obesitas, omdat je op een snelle manier gewicht kan verliezen. Het risico op langetermijn gevolgen is dan kleiner, dan het voordeel op korte termijn. Dit zijn mensen die grote ziekterisico's lopen als gevolg van hun gewicht. Ze schrijven dit voor op korte termijn. Zodra er een risicovrij gewicht is bereikt, zullen ze overgaan op een meer gebalanceerd dieet.

Naast voordelen heeft het ketogeen dieet ook nadelen. Een aantal nadelen die het met zich meebrengt zijn:

  • Het is lastig vol te houden – Koolhydraten zijn de voorkeursbrandstof van het lichaam. Hierdoor zal het ook een seintje aan de hersenen geven dat ze koolhydraten willen. Je krijgt trek in koekjes en taart bijvoorbeeld.
  • Tekort aan B-vitamines, vezels en jodium – Koolhydraatrijke voedingsmiddelen bevatten over het algemeen veel B-vitamines, vezels en jodium. Eet je geen koolhydraten is er een kans op tekort. Een tekort hierin betekent een groter risico op hartziekten en beroerte.
  • Teveel verzadigd vet – Door meer vet te eten, verhoog je het aantal gram verzadigd vet in je voedingspatroon al snel. Dit kan leiden tot verhoging van het cholesterol en verhoogt dus het risico op hart- en vaatziekten. Echter als je let op dat je veel onverzadigde vetten eet, in plaats van verzadigd dan kan het juist een positief effect hebben op het cholesterol. Hierin speelt afvallen ook een rol, als je afvalt verlaagd je cholesterol over het algemeen.

 

Conclusie

Op korte termijn lijkt ketogeen afvallen en ideale optie. Echter zijn de langetermijn risico's nog niet volledig in kaart gebracht. Er moet hier wel de nadruk gelegd worden op ‘tijdelijk'. Heb je obesitas en geeft je gewicht zoveel gezondheidsrisico's dat je snel in gewicht moet afnemen, is het ketogeen dieet geschikt. Doe dit echter wel onder begeleiding van een diëtist.

Bij Skinnyminds focussen we vooral op de lange termijn. Dus wil je afvallen zonder dieet? Dat kan op basis van gedragsverandering. Schrijf je hier in voor onze gratis workshop en probeer onze methode uit!

Over de schrijver
Reactie plaatsen