Gezond eten op de camping

Het camping-leven! Ik hou ervan. Zonnen, zwemmen en ontspannen. En oké, dat ik vanuit mijn ligstoel kan meegenieten van de scènes bij de buren vind ik stiekem ook een groot pluspunt. Daarnaast wil ik genieten van lekker eten én zonder vakantiekilo’s naar huis. Met keuze uit 24 soorten ijs en een overvloed aan Italiaanse hapjes is dat best een uitdaging. Het was al snel duidelijk: ik had iets nodig om mezelf houvast te geven. Zo kwam ik op 10 tips om gezond eten op de camping. 

Keuzestress

Een omgeving met meer verleidingen vraagt om meer keuzes. Neem ik nu wel of geen ijsje, pizza of cocktail? Gaan we uit eten of kook ik zelf? Neem ik wel of geen toetje? Ik werd er doodmoe van. En dat is wel het laatste dat je wil op vakantie. Door die overload aan keuzes schuilt het gevaar dat je je doelen en waarden overboord gooit om maar niet meer te hoeven kiezen. Met als gevolg: te veel eten.

Wat extra denkwerk

En dus verzon ik iets om het keuzemoment te vroeg af te zijn. Ik maak mijn keuzes namelijk al thuis; vóór de vakantie. Ik stel ieder jaar 10 acties samen waarmee ik kan genieten van lekker eten en slank kan blijven op vakantie; waar ik ook ben. Het vraagt vooraf wat denkwerk (Wat is realistisch voor mij? Wat kan ik missen?), maar met een slimme formule sta ik sterker in mijn schoenen. En heb ik mijn ‘geheime’ formule die werkt.

Mijn camping-formule

Zo geheim is hij na vandaag niet meer; want ik ga mijn camping-formule delen. Voor al mijn campingcollega’s en mede-vakantiegangers. Wie weet werkt het ook voor jou óf kom je op goede ideeën voor een eigen formule! Hier volgen 10 tips voor gezond eten op de camping:

1. Stevig en slank ontbijt

Ik begin de dag met een slank ontbijt dat goed vult. Dit werkt vooral goed als ik iets ga ondernemen, zovoorkom ik snelle trek en dus snacken overdag.

2. Zomerse drankjes

Ik vul de koelbox met een kan water met limoen en munt, en laat frisdrank staan. Dit scheelt me ongemerkt veel calorieeën. Prima compensatie voor een wijntje of cocktail in de avond. En wil ik op het terras toch iets anders dan een spa’tje? Dan ga ik voor Rivella. Een fijne dorstlesser en laag in calorieën.

3. Uit eten? Vers & authentiek

De lokale keuken is vaak de moeite waard om te proberen! Groot pluspunt: verse & authentieke gerechten zijn doorgaans een stuk slanker. Ik kies vaak voor een vegetarisch gerecht of vraag om een kleine portie. Zo overeet ik me niet.

4. IJs, taartjes en toetjes

Vind ik heerlijk! Dus die laat ik niet staan. Een keer in de drie dagen mag ik mezelf hierop trakteren, en dan geniet ik er ook volop van.

5. Gezond snacken

Voor de tent of caravan vind ik het wel zo gezellig om iets te knabbelen. Dus stop ik de koelbox vol met slanke snacks. Een bakje rood fruit, appel met kaneel, worteltjes of snoeptomaatjes. Ik zorg dat ik ze makkelijk kan pakken.

6. Keep on moving!

In beweging blijven is een must voor een slanke vakantie. En dan is een zwembad voor de deur super hanidig! Vier keer per week duik ik er ’s ochtends in om lekker te zwemmen. En staan we ver van het toiletgebouw af? Ideaal. Iedere wandeling is weer mooi meegenomen.

7. Cheers!

Om het glas wijn drink ik een glas water. Dit scheelt me ongemerkt veel calorieën. (En het scheelt ook de volgende ochtend…)

8. Alleen achten, negens en tienen

Tijdens het borrelen geef ik een hapje eerst een cijfer voor ik het in mijn mond stop. Ik eet alleen hapjes die een acht of hoger krijgen. Zo eet ik alleen dat wat echt de moeite waard is.

9. Als het moeilijk wordt…

Soms vind ik het lastig om mijn lange termijn doel voor ogen te houden. Krijg ik toch de impuls om te gaan snacken of te veel te eten? Dan zeg ik tegen mezelf: ‘Nee, ik eet nu gewoon even niet’. Zo simpel, maar het werkt voor mij echt.

10. Óf ik visualiseer hoe ik thuis kom

Ik stel me voor hoe ik na de vakantie voor de spiegel sta, zónder vakantiekilo’s en met een goed gevoel over mijn eetgedrag. Met dat in mijn achterhoofd houd ik de regie.

Genieten!

En zo geniet ik volop van gezond eten op mijn camping-vakantie. Want zonder schuldgevoel en het vooruitzicht om aan te komen kan ik me veel beter ontspannen. Heb jij ook een vakantie-formule? Of een handige tip die jou helpt de vakantieweken slank door te komen? Deel je ideeën & tips en inspireer anderen!

Een heerlijke (camping)-vakantie gewenst!

Groet,

Vera



E-book: Afvallen zonder dieet
Download ons nieuwe gratis e-book over afvallen zonder dieet. Met tips en recepten, geheel volgens onze methode.  Eet niet meer al het lekkers, maar alleen het allerlekkerst. Pak weer regie op je eten. In dit boek ontdek je hóe je dat doet.

Over de schrijver
Vanaf mijn vijftiende was ik volslank en altijd bezig met afvallen (of aankomen). Ik heb alles geprobeerd: noem een dieet en ik ken het. De ene keer was ik succesvoller dan de andere, maar nooit had ik blijvend resultaat. Ik dacht dat ik pech had; ik kwam van de wind al aan, en slanke mensen geluk. Tot m'n 33-ste ben ik zo doorgegaan. Toen kwam ik erachter dat pech en geluk niet zoveel met mijn gewicht te maken heeft. Ik kopieerde het eetgedrag van slanke mensen en werd zelf slank. Zonder dieet, met chocola en wijn! En dat niet alleen: ik bleef slank en dat ben ik nog altijd.Ik heb me verder gespecialiseerd in de psychologie achter eten en in coaching op (eet)gedrag. In de afgelopen jaren heb ik 8 boeken geschreven (300.000 verkocht) over afvallen zonder dieet, oftewel: afvallen door gedragsverandering.In 2017 ben ik Skinnyminds begonnen. We hebben de kennis uit mijn boeken vertaalt in een training gedragsverandering. Gecombineerd met online groepen en een persoonlijk coachtraject, is dat het Skinnyminds coachplan. Vanaf 2019 leiden we coaches op in onze eigen coachopleiding, geaccrediteerd op HBO-niveau. In 2020 zijn we gestart met de Skinnyminds community.Mijn dagelijkse ervaringen deel ik hier onder Mieke's ervaringen
Reactie plaatsen