Een Skinnyminds coach in actie: José
02 augustus 2020 

Een Skinnyminds coach in actie: José

Ben jij benieuwd wat een Skinnyminds coach precies doet? Hoe het coachen van deelnemers die willen afvallen in z’n werk gaat? Lees dan onderstaand stuk van José over de ervaringen met haar groep! 


Coachen in een nieuwe groep 

De groep is sinds drie weken van start. Er worden volop berichten gedeeld over de verschillende levens, over de moeilijke momenten en ook over verlangens. Wat zou nou een mooi resultaat zijn? Waar willen ze staan over zes maanden? Het lijkt een leuke groep te worden, hier en daar ontstaan al bondjes over Fitbits en andere uitdagingen. 

Wat is het toch leuk om als coach getuige te zijn van zoveel enthousiasme. Ik probeer de eerste periode zelf ook veel aanwezig te zijn in de groep. Veel te vragen en duidelijke afspraken te maken over wat ik van de deelnemers verwacht en vooral ook wat ze van mij mogen verwachten. 

Een nieuwe groep geeft mij een positieve flow.

Ik probeer altijd zo snel mogelijk een groepsgesprek in te plannen. Het persoonlijke contact geeft de groep meer veiligheid. Ook de eerste persoonlijke gesprekken heb ik bij voorkeur in de eerste twee weken. 


De eerste gesprekken: het ijs breken 

Afgelopen weken heb ik al acht van de tien deelnemers gesproken. Het gaat lekker. Een deelnemer lijkt toch af te haken is minder aanwezig en reageert ook niet op berichten van anderen of op mijn verzoek afspraken te maken. Dat kan gebeuren, zij zal niet doorgaan vermoed ik. Een andere deelnemer is Petra. Zij reageert veel op andermans berichten, is ook enthousiast, maar vertelt weinig over zichzelf. Het was ook moeilijk om een afspraak met haar te maken. Vandaag ga ik haar spreken. 

Om tien uur maak ik contact met haar via Zoom. Een leuke blonde vrouw zit op de bank. Ze heeft een zachte stem en probeert zich een zo comfortabel mogelijke houding te geven. Ik begin het gesprek zoals altijd met mezelf voor te stellen, ook al heeft ze ook al wat over mij gelezen. Het stelt deelnemers op hun gemak en geeft ze even tijd om aan deze toch bijzondere situatie te wennen. 

Als ik haar vraag of zij wat over zichzelf wil vertellen begint ze wat terughoudend. Ze vertelt wel over haar verlangen om 10 kg kwijt te raken maar ik krijg het gevoel dat zij er zelf niet zo in gelooft dat het haar gaat lukken. 


De kracht van vragen stellen 

Ik vraag door probeer open vragen te stellen. Hoe is het om zo graag af te willen vallen? Wat maakt dat het tot nu toe niet gelukt is? Hoe ervaart ze haar plek in de groep tot nu toe? Gaandeweg het gesprek blijkt dat ze een schildklierziekte heeft en inderdaad niet gelooft dat het haar gaat lukken af te vallen. Maar ze wil het zo graag! 

Als ik doorvraag blijkt dat haar verlangen vooral uitgaat naar een gewonere relatie met de weegschaal en met eten en vooral met zichzelf. Wat zou ze dat graag willen! 

Geen schaamte meer, geen stemmetjes die zeggen: slappeling, geen verknipte vakantie-kiekjes omdat zij zichzelf niet mooi genoeg vond op de foto’s.

Na het gesprek voelt ze dat ze haar eigen weg mag volgen. Het hoeft niet te gaan over de kilo’s, het mag ook gaan over haar relatie met eten en met haar zelfbeeld. Juist mag het daar over gaan, want daar gaat het bij haar over. 

We besluiten samen dat zij niet mee gaat doen met het wekelijkse weegmoment. Zij gaat in plaats daar van haar eetgedrag elke week een cijfer geven. En dan let ze ook op hoeveel tijd ze kwijt is aan denken over eten en hoe blij ze met zichzelf is. Ik stel voor dat ze dit heel persoonlijke verhaal toch in de groep deelt. Het zal andere stimuleren hun eigen weg te volgen en niet te veel bezig te zijn met hoe goed anderen het doen. 


6 waardevolle maanden 

Zes maanden later is de groep klaar. Er was vreugde om verloren kilo’s, er was verdriet over moeilijke momenten, over tegenvallende resultaten, er was begrip voor elkaar en heel veel steun. Er zijn ook deelnemers afgehaakt waar we niks meer van hebben gehoord. Maar het is klaar. 

En Petra? Ze is ontzettend blij en tevreden! Ze heeft geen idee hoeveel ze is afgevallen – zij heeft zich nooit gewogen. Maar haar broekriem kan strakker en dat is ook een meet-instrument. Haar grootste overwinning zijn de foto’s van de vakantie met haar gezin. Ze staat overal nog op en kan er lachend naar kijken. Ze kan voorzichtig weer blij zijn met zichzelf. 

Over de schrijver
Reactie plaatsen