Page content

Wat zijn calorieën?

Een calorie is niets anders dan een eenheid voor energie of warmte. Calorieën geven je lichaam de energie die het nodig heeft om te functioneren. Een overschot aan energie wordt opgeslagen als vet en een tekort aan energie betekent dat vetreserves worden aangesproken. Oorspronkelijk is een calorie de hoeveelheid energie die nodig is om een gram water met een graad kelvin te verwarmen.

Op voedingsmiddelen staat vaak aangegeven hoeveel kilocalorieën (kcal) deze levert per portie. 1 kcal staat gelijk aan 1000 calorieën; als men het heeft over calorieën, worden er dus vaak kcal bedoeld.

Voedingsstoffen leveren calorieën

Op etiketten staat hoeveel koolhydraten, vetten en eiwitten er in een product zitten. Deze waarden bepalen hoeveel energie een product levert:

  • 1 gram vet levert 9 kcal
  • 1 gram koolhydraten levert 4 kcal
  • 1 gram eiwit levert ook 4 kcal
  • 1 gram alcohol levert 7 kcal

Dit kan je als volgt begrijpen: stel een portie popcorn bevat 10 gram koolhydraten, dan levert het 40 kilocalorieën aan energie. Een glas wijn bevat ongeveer 10 gram alcohol en levert dus in ieder geval 70 kcal aan energie.

Deze energieleveranciers noemen we macronutriënten. Vitaminen en mineralen zijn micronutriënten en leveren geen calorieën. Je lichaam heeft beide nodig om zijn functies goed te kunnen uitvoeren. Een gezond eetpatroon bevat genoeg calorieën, macronutriënten en micronutriënten.

Je lichaam verbruikt de hele dag calorieën (energie) door het regelen van je spijsvertering, het kloppen van je hart en andere lichaamsprocessen. Deze processen verbruiken ongeveer 75% van je calorie inname; de overige 25% verbruik je met je dagelijkse lichaamsbeweging. Je gewicht hangt vervolgens af van je energiebalans: wanneer je meer energie binnenkrijgt dan je verbrandt, kom je aan. En wanneer je minder energie binnenkrijgt dan je verbrandt, val je af.