arrow_drop_up arrow_drop_down
In de kern draait eenslanke mindset hierom: je mag alles eten, je wilt niet langer overeten. Je laat situaties (zoals feestjes, borrels, etentjes) niet langer je gedrag bepalen. Jij bepaalt! Een slanke mindset is het tegenovergestelde van dieetdenken, waarbij je vaak bezig bent met wat je niet mag eten en een verbodenmiddelenlijst. Dieetdenken: 'Ik wil meer eten, maar ik mag het niet' Slanke mindset: 'Ik mag alles, maar ik wil het niet' Alles mag, maar jij kiest bewust voor lekker en minder eten, en voor je langetermijndoel. Dat geeft een fantastisch voldaan, energiek en trots gevoel!

Verboden middelen

Een slanke mindset is niet hetzelfde als zeggen: eet alles waar je zin in hebt. Als je een reep chocola in je kastje hebt liggen en je weet van jezelf dat je het nu niet bij een paar blokjes kunt houden, haal het dan even niet in huis. Maar ban het niet uit je leven. Want: hoe vaker jij jezelf verbiedt om iets te hebben, hoe meer je het uiteindelijk wilt hebben. Neem de roze olifant als voorbeeld. Als je tegen jezelf zegt: denk niet aan een roze olifant, dan denk je er juist aan. Waar je normaal gesproken nooit denkt aan een roze olifant gedurende je dagelijkse bezigheden, popt hij nu regelmatig op in je gedachten. Dit werkt hetzelfde met eten: het niet mogen, betekent dat je er meer aan denkt! En hoe meer je denkt aan alles wat je niet mag eten, hoe frustrerender het afvallen wordt. Dan liggen eetbuien op de loer.

Bewust genieten

Het komt er dus op neer dat je hetgeen wat je het állerlekkerst vindt, niet wegstopt. Maar dat je er juist bewust van geniet. Het doel is om te leren omgaan met lekkers in je leven, ook die reep chocolade waarvan je bang bent dat je hem in één keer opeet. Afvallen en op gewicht blijven is dan gewoon heel leuk. Je eet wat je wilt, maar je wilt niet langer te veel eten. Dat voelt compleet anders dan dat ‘niet mogen’ of ‘moeten’ doet. Jij zit aan de knoppen, je hebt echt invloed. Eenmaal in die slanke mindset wordt het afvallen steeds makkelijker en ook leuker. Jij kiest voor een glas wijn in plaats van de bitterballen, want dat wil je liever. Je praat jezelf geen schuldgevoelens aan en geniet lekker van heerlijke traktaties en je lichaam. Je hebt een eetpatroon waarin je onbezorgd geniet van lekker eten en drinken!

Alles eten wat je lekker vindt en afvallen?

Afvallen met een slanke mindset betekent dat je blijvend anders leert denken en omgaan met eten. Je hebt geen maaltijdvervangers of dagmenu’s van anderen nodig: jij bepaalt wat je eet. Je mag nog steeds genieten van eten (juist!) en eten wat je lekker vindt. Je stop niet met bepaalde producten eten, maar wel met overeten. Wat je eet staat niet langer centraal: wie jij bent staat centraal. Wat zijn je gedachten en je gevoelens over eten en jezelf? Wat maakt dat jij nu steeds te veel eet of dingen eet waar je niet blij van wordt? Wees nieuwsgierig en onderzoek het, eventueel met behulp van het Skinnyminds coachplan.  

Artikelen in Slanke mindset