Page content

Diëtist

Een diëtist is een professional op het gebied van voeding en dan vaak specifiek voeding in relatie tot bepaalde ziektes. Ze geeft een dieetadvies die op maat gemaakt is voor jou en jouw behoeftes. Naast kennis van een gezond eetpatroon, heeft de diëtist ook inzicht in gedragspatronen en kan je helpen om ongezond gedrag te veranderen.

Wanneer ga je naar een diëtist?

Zoals genoemd is de diëtist voornamelijk gespecialiseerd in voeding in relatie met ziekte. Dit kan een ernstige ziekte zijn bijvoorbeeld kanker of diabetes, maar het hebben van overgewicht wordt ook gezien als een ziekte. Hierbij moet je de term ziekte zien als ‘niet gezond’. Ook wanneer je bepaalde voedselintoleranties hebt, of allergisch bent voor bepaalde voedingsmiddelen, ga je op bezoek bij de diëtist.

De afspraken met een diëtist heten consulten. Tijdens de consulten zal de diëtist verschillende metingen uitvoeren en op basis hiervan je energiebehoefte berekenen. Dit is de hoeveelheid energie, uitgedrukt in calorieën, die je kunt eten om jouw doel te bereiken. Ook zal de diëtist vaak een dieetadvies geven en een concreet voedingsplan opstellen, die je zal moeten volgen.

Een diëtist is niet nodig als je alleen een paar kilo’s kwijt wil, daarvoor zou een voedingscoach of cursus een betere optie zijn. Mocht je denken toch een ziekte of intolerantie te hebben, vraag na bij de huisarts of een consult met de diëtist nodig is.