arrow_drop_up arrow_drop_down
Dit moet je weten over alcohol en afvallen!

Dit moet je weten over alcohol en afvallen!

Afvallen en alcohol, gaat dat samen? Lekker op een terrasje een wijntje drinken en toch zelfverzekerd op het strand staan de volgende dag? Wat is het daadwerkelijke effect wat alcohol heeft op het afvalproces? In dit blog heb ik het voor je uitgezocht.

 

Is alcohol een echte dikmaker?

Net als elk ander voedingsmiddel heeft ook alcohol calorieën. Als je teveel calorieën op een dag eet, dan kom je aan. Als je het op deze manier bekijkt, gaan alcohol en afvallen niet goed samen. Alcohol is dan net zo'n dikmaker als andere vloeibare calorieën. Bovendien drink je van alcohol al gauw te veel en droog je er ook nog eens van uit.

We kunnen niet meer naar restaurants en cafeetjes, maar thuis drinken we lekker door. Een avondje tv kijken en je hebt zo 4 biertjes of 3 glazen wijn achter de kiezen. Het is het eind van de dag en we vergeten het op te tellen bij onze dagelijkse calorieën. 

4 biertjes staan gelijk aan 580 kcal (een avondmaaltijd)

3 glazen wijn staan gelijk aan: 369 kcal (een lunch)

Je eet dus als het ware een extra maaltijd per dag en dat kan op den duur best aantikken. Dit  heeft natuurlijk ook een negatief effect op de weegschaal. 

 

Wat is het effect van een maand geen alcohol?

 • Gewichtsverlies

De alcohol laten staan en afvallen? Jazeker! Uit een onderzoek van ‘Psychology and Behaviour' is gebleken dat alcoholinname niet zorgt voor een vermindering van eetlust. In de onderzoeksgroep werd er een alcoholische drank voor het eten gegeven en in de testgroep werd er water voor het eten gegeven. Beide groepen aten nagenoeg dezelfde hoeveelheid. Dit betekent dat de groep met het alcoholische drankje meer calorieën tot zich nam dan de testgroep. Ook weten we maar al te goed dat een avondje drinken gepaard gaat met snacks, chips of nootjes etc. De calorieën tellen bij je gewone eetpatroon op en dus zal je merken dat als je geen alcohol meer drinkt het een positief effect zal hebben op de mate van gewichtsverlies.

 

 • Betere vetverhouding in het lichaam

Naast dat je minder snel kans hebt op leververvetting, kan alcohol ook helpen met een betere vetverhouding in je gehele lichaam. Lokale vetverbranding bestaat helaas niet en het is voornamelijk je genen die zorgen hoe je vet wordt verdeeld, maar door minder alcohol te consumeren en minder calorieën tot je te nemen zet je de vetverbranding in gang. Meet je voor de maand zonder alcohol je vetpercentage en daarna dan is de kans groot dat deze is gedaald.

 

 • Beter slapen

Het effect van beter slapen was ik zelf nogal verrast over. Ik heb namelijk altijd het gevoel dat ik na het drinken van een biertje of een wijntje juist beter slaap en ook sneller in slaap val. Echter is deze slaap minder diep en vaak een stuk onrustiger (bron: Neuropsychopharmacology). Je zal merken dat als je geen alcohol drinkt, je overdag minder last zal hebben van vermoeidheid. Dit kan op den duur ook weer helpen bij gewichtsverlies. 

 

Alcohol en afvallen: lekkere drankjes en hun calorieën

Wij zullen nooit alcohol verbieden. Ikzelf merk nu ook in mijn zwangerschap dat ik echt wel heel erg snak naar een lekker koud biertje. Heb je trek in een glaasje, neem dat dan ook gerust. Om het je makkelijk te maken heb ik van de meest lekkere drankjes de calorieën opgezocht. Zo kan je er in je voedingspatroon rekening mee houden en lekker genieten van je drankje zonder aan te komen!

 

 • Pils: 145 kcal
 • Speciaal bier (la Chouffe): 241 kcal
 • Rode wijn: 123 kcal
 • Witte wijn: 144 kcal
 • Mojito: 217 kcal
 • Aperol Spritz: 85 kcal
 • Gin en tonic: 156 kcal
 • Sex on the Beach: 179 kcal

 

Welk drankje kan jij echt niet laten staan? En wat is jouw ervaring met (geen) alcohol drinken en afvallen? Laat het ons weten in de reacties hieronder!

Over de schrijver
Hetty Stuart
Door

Hetty Stuart

op 15 April 2021

Onder het kopje Betere verhouding etc. In de eerste regel ontbreekt m.i. een woord t.w. het woord minder. Er hoort denk ik te staan “kan MINDER alcohol “ etc. Nu lijkt het alsof alcohol er voor zorgt dat je betere verbranding hebt

personaltrainer24
Door

personaltrainer24

op 6 May 2021

Ik raad mensen echt aan om 0,0 alcohol te consumeren als je doel is om af te vallen. Alcohol werkt het afval-proces in zo veel manier tegen..

Reactie plaatsen