Word je dik van alcohol? + 4 heerlijke skinny cocktail recepten!
24 september 2021 

Word je dik van alcohol? + 4 heerlijke skinny cocktail recepten!

Wanneer je wilt afvallen is het logisch als je stopt met het drinken van alcohol. Hierdoor bespaar je makkelijk op lege calorieën. Maar is er nog een andere reden waarom alcohol je dik maakt? En kan je blijven genieten van je wijntje als je wilt afvallen? In dit blog kom je het allemaal te weten!

 

De vakantie is weer voorbij

Nu het zo tegen het einde van september loopt, moet ik er toch ook echt aan geloven. De vakantie is weer voorbij. Geen verfrissende wijntjes meer op het terras en geen heerlijke cocktails meer aan het strand. Ook ik wil weer die paar vakantiekilootjes kwijt, die erbij zijn gekomen afgelopen twee maanden. Daarom ga ik ‘stoptober' doen. Een maand lang geen alcohol drinken. Maar wat moet ik dan na de maand oktober doen? Kan ik dan gewoon weer alcohol drinken of moet ik het compleet afzweren als ik mijn gewichtsverlies wil behouden? Ik denk dat de meeste mensen, net als ik, af en toe zin hebben in een borrel. En dat is heel normaal toch? Daarom was ik wel benieuwd waarom alcohol je dik maakt en hoe je nog steeds van je drankje kan genieten, ook als je wilt afvallen.

 

Alcohol in calorieën

Heel kort door de bocht bevat alcohol 7 kcal per gram. Dan weet je nog vrij weinig, want het alcoholpercentage bepaalt de hoeveelheid alcohol in een fles. Daarom is de glasgrootte van een glas bier meer dan die van een glas wijn. Dus hoe sterker de drank is, des te kleiner is het glas wat je ervoor gebruikt. Echter ken ik mezelf en schenk ik als ik wijn inschenk het glas voller dan goed is…

Als je je houdt aan het aantal milliliter dat je per glas hoort te schenken dan krijg je met een glas ongeveer 10 gram alcohol binnen. Dit staat gelijk aan 70 calorieën. Echter zitten er vaak nog meer calorieën in door andere ingrediënten.

Rosé bevat bijvoorbeeld per glas (100ml) maar 71 kcal, maar een biertje (250ml) al weer 110 kcal. Als je wil afvallen kan je dus het beste voor ‘slanke' alcoholische drankjes gaan. Benieuwd naar hoe het drinken van geen alcohol samenhangt met afvallen? Lees dan dit blog: ‘Dit moet je weten over alcohol en afvallen!'

Is rode wijn gezond?

Vroeger werd er wel eens gezegd dat een glas rode wijn per dag gezond was. En o wat vaak hoor ik nog dat excuus van mensen, zodat ze elke dag wat kunnen drinken. Soms wordt het ook vertaald naar “rode wijn is toch gezond?”, dat terwijl iemand op een avond een hele fles leeg klokt. Het is inderdaad uit onderzoek gebleken dat 1 glas alcohol per dag de kans op bepaalde chronische ziekten kan verkleinen, echter wegen de voordelen niet op tegen de nadelen van het drinken van alcohol. Drink alcohol omdat je het lekker vind en ervan kan genieten, niet omdat het gezond voor je is.

 

De redenen waarom alcohol dik maakt

  • Lege calorieën 

Het drinken van alcohol levert veel calorieën in vergelijking met koolhydraten en eiwitten die maar 4 kcal per gram leveren. Dit draagt bij aan een hogere energie-inname op een dag en dus zal je als je boven je behoefte zit, gaan aankomen.

  • Snacken

Wanneer je borrelt doe je al gauw even een snackie erbij. Een bak chips of bitterballen staan er eigenlijk standaard bij. Deze leveren behoorlijk wat extra calorieën.

  • Verbranding

Doordat je lichaam alcohol gelijk verbrand, worden de calorieën die je eerder hebt gegeten even op de achtergrond geplaatst. De extra calorieën die je boven je energiebehoefte eet/drinkt die worden daardoor gelijk opgeslagen als vet. Denk bij mannen aan een ‘bierbuikje'. 

 

Ik ben slank en drink alcohol

Nu we de redenen weten waarom alcohol dik maakt, kan je het prima blijven drinken en afvallen. Denk daarbij aan de volgende tips:

  1. Kies slanke alcohol met weinig calorieën en tel deze mee wanneer je calorieën telt
  2. Neem geen snacks bij het borrelen
  3. Drink om te genieten, dan houdt je het veel sneller bij 1 of 2 glaasjes dan een hele fles

Neem een kijkje bij de recepten van 4 skinny cocktails hieronder en laat ons weten welke jij van plan bent te maken in de reacties, Proost!

 

 

 

 

 

 

Recept 1: Cosmopolitan

45 ml vodka

60 ml cranberrysap light

Garneer met limoen

 

 

 

 

 

 

 

Recept 2: Cherry lips

90 ml champagne / cava

10 ml kersenlikeur

Garneer met kersen

 

 

 

 

 

 

 

Recept 3: Skinny Gin Tonic

30 ml gin

100 ml royal club 0% tonic

Garneer met komkommer, limoen en citroen

 

 

 

 

 

 

 

Recept 4: Cotton candy rum

45ml bacardi vanilla

50ml crystal clear lemon cactus

garneer met frambozen 

Over de schrijver
Reactie plaatsen

arrow_drop_up arrow_drop_down