Afvallen in de zomer – welk tussendoortje neem jij?
07 november 2022 

Afvallen in de zomer – welk tussendoortje neem jij?

Afvallen is weten wat je eet. Er zitten zoveel verschillen in producten die je eet. Het is heel handig en effectief als je weet dat je beter een sorbetijsje dan een softijsje kunt kiezen. Allebei lekker toch? Ontdek waarom je geen salade-meisje hoeft te worden als je bewust kiest. 

Eet toch lekker een ijsje

Ik kon me herinneren dat ik ooit een jaar geleden een campagne van een bepaald ijsmerk had gezien en die hadden een tussendoortjes vergelijker gemaakt. Dat vond ik super interessant. Ik was toen zelf bezig met afvallen en ik dacht echt van dit is nou nuttig. Hier krijg je goed inzicht welk ijsje je het beste kan nemen als je trek hebt in een ijsje. Dan heb ik het natuurlijk niet over gezondheid, maar over afvallen en dus ook over calorieën.

Ik weet ook wel dat mensen liever geen calorieën bijhouden en dit gaat ook zeker daar niet over, want dat hoeft ook helemaal niet. Dit gaat over keuzes maken. Welke keuzes jij maakt op zo’n zomerse dag of op welke dag dan ook is natuurlijk wel degelijk belangrijk als je aan het afvallen bent. En daar horen calorieën ook bij.

Een grote eyeopener voor mij was dat je soms best beter een ijsje kan nemen dan iets anders. Ik dacht bijvoorbeeld dat ik heel goed een haverkoek kon eten of een eierkoek of zoiets, maar ik kwam erachter dat er in veel ijsjes minder calorieën zitten dan in zo’n koek. Dat vond ik best goed nieuws, want ik hou superveel van ijsjes. Het is dus helemaal geen probleem om af en toe eentje te nemen.

Gezond is minder calorieën?

Ik weet dat mensen heel vaak denken dat gezonde dingen minder calorieën bevatten, maar dat is nog wel eens precies andersom. Daar kwam ik achter toen ik vroeger, toen ik begon met afvallen, naar die slanke mensen ging kijken. Ik dacht dat ik gewoon een salade meisje moest worden. Zo’n typetje dat alleen maar salades eten. Echter op de manier waarop ik salades maakte destijds, had het geen enkel nut voor mij met afvallen. Ik maakte dan een lekkere zomerse salade, maar wel met heel veel feta en dan nog walnoten eroverheen. Plus nog een dressing van olijfolie. Nou mijn salades waren dus absoluut niet om af te vallen. Daar zaten zoveel calorieën in dat een goede Hollandse maaltijd nog minder calorieën bevatte.

Dat wil natuurlijk niet zeggen dat toen ik daarachter kwam, ik nooit meer salades ging eten of salades zonder feta. Sterker nog ik eet het absoluut nog steeds. Ik gebruik dan wel minder feta dan toen en minder dressing. Ik maak mijn dressing ook op een andere manier en ik doe er minder of geen noten over. Ik paste mijn salades aan aan mijn doelen.

Kies een 8,9 of 10

En ja zo werkt het ook bij ijsjes. Dus stel jij hebt zin in een ijsje dan ben ik benieuwd welk ijsje jij zal kiezen. Of beter gezegd: welk ijsje jij denkt dat je het beste kan nemen. Een waterijsje, een sorbetijsje, yoghurtijs, roomijs of een softijsje. Het is geen verrassing denk ik dat in een waterijsje het minste calorieën zitten, dat is goed om te weten, maar daar gaat het hier niet om. Het gaat erom dat je een 8, 9, of een 10 kiest. Het kan best zijn dat je helemaal niet van waterijs houdt, maar wel van softijs. Neem dan gewoon softijs. Jij mag alles, maar de vraag is wat kies je? Het gaat er om dat je weet wat je eet.

Ga etiketten lezen

Wat ik ook een enorme eyeopener vond waren de sausjes bij de barbecue. Zelfs in de categorie van barbecuesaus alleen al zitten er enorm veel verschillen per merk. Dus als jij barbecuesaus koopt en je wilt afvallen, let dan even op welke variant je neemt. Het is toch zonde om een variant te nemen met heel veel meer calorieën, terwijl je eigenlijk graag wil afvallen. Dat zijn dan een soort loze calorieën. Het is dus echt belangrijk dat je weet wat je kiest en dat je etiketten gaat lezen.

Een goed voorbeeld is ook de wortelcake van Starbucks. Dat heeft toch wel een beetje een zweem van dat het best wel gezond is, maar wortelcake en zeker met dat witte spul erbovenop, daar zit natuurlijk suiker is. Dat maakt het wel lekker, maar bevat heel veel calorieën. Dus ja een stuk wortelcake van de Starbucks bevat 560 kcal. Nou dat is echt funest als je wilt afvallen en je 1200 kcal per dag wil eten. Dan kan je veel beter de helft nemen of 1/3 ervan. Zo zijn er nog veel meer voorbeelden te noemen, maar het gaat erom dat je het belang inziet van dat gezond niet betekent dat het minder calorieën heeft en dat je er automatisch mee afvalt.

 Eet wat je lekker vindt

Het is belangrijk dat je weet wat je eet, maar dat je ook voor jezelf bedenkt wat je echt lekker vind. En check dat gewoon eens een keer wat dat betekent voor jou. Wij maken thuis bijvoorbeeld wel eens zelf ijs met bevroren ruit en melk en dan in de blender. Dat vind ik hartstikke lekker en dat is dus ook echt gezond. Dat bevat ook een stuk minder calorieën dan fruitijs uit de winkel. Je kunt dus ontzettend veel lekkere dingen maken en eten, maar weet wat je eet.

Schrikken van een salade

Nou een allerlaatste voorbeeldje en dan stop ik er mee haha. Ik wilde laatst een salade kopen, want ik had geen zin om te koken. En ik dacht ik haal zo’n lekkere maaltijdsalade bij de Albert Heijn. Nou ik ging op het etiket kijken en ik ben me rot geschrokken. Die salades bevatten echt zoveel calorieën. En jij zit te denken van oh die salades lekker gezond hè, maar ja ook bomvol calorieën. Bijvoorbeeld de spinazie quinoa salade bevat 820 kcal. Dat vind ik echt heel veel. En de gegrilde groente salade 760. Kijk er zijn ook echt wel salades die rond de 500 kcal zijn, maar je moet gewoon even goed kijken. Er kan zoveel verschil in zitten.

Ik hoop dat ik je hiermee een paar eyeopeners, tips of ideeën heb gegeven en dat je hier weer lekker mee vooruit kan. En geniet nog lekker van de zomerse dagen met het zomerse eten.

Download hier onze speciale tussendoortjes vergelijkers.


EXTRA TIP: ik heb over dit onderwerp ook een gratis podcast opgenomen. Met nog veel meer voorbeelden én tips. Klik hier

Over de schrijver
Vanaf mijn vijftiende was ik volslank en altijd bezig met afvallen (of aankomen). Ik heb alles geprobeerd: noem een dieet en ik ken het. De ene keer was ik succesvoller dan de andere, maar nooit had ik blijvend resultaat. Ik dacht dat ik pech had; ik kwam van de wind al aan, en slanke mensen geluk. Tot m'n 33-ste ben ik zo doorgegaan. Toen kwam ik erachter dat pech en geluk niet zoveel met mijn gewicht te maken heeft. Ik kopieerde het eetgedrag van slanke mensen en werd zelf slank. Zonder dieet, met chocola en wijn! En dat niet alleen: ik bleef slank en dat ben ik nog altijd.Ik heb me verder gespecialiseerd in de psychologie achter eten en in coaching op (eet)gedrag. In de afgelopen jaren heb ik 8 boeken geschreven (300.000 verkocht) over afvallen zonder dieet, oftewel: afvallen door gedragsverandering.In 2017 ben ik Skinnyminds begonnen. We hebben de kennis uit mijn boeken vertaalt in een training gedragsverandering. Gecombineerd met online groepen en een persoonlijk coachtraject, is dat het Skinnyminds coachplan. Vanaf 2019 leiden we coaches op in onze eigen coachopleiding, geaccrediteerd op HBO-niveau. In 2020 zijn we gestart met de Skinnyminds community.Mijn dagelijkse ervaringen deel ik hier onder Mieke's ervaringen
Reactie plaatsen