arrow_drop_up arrow_drop_down
Gezond afvallen met groente: hoe eet je genoeg?

Gezond afvallen met groente: hoe eet je genoeg?

Groente is gezond. Dat weten we allemaal wel. Echter eten de meesten van ons toch niet voldoende groente op een dag. Hoeveel groente hebben we eigenlijk nodig en kan je als je wil afvallen onbeperkt groente eten? Tips nodig om meer groente te eten of heerlijke recepten? Je vindt het allemaal in dit blog.

Hoeveel groente per dag?

De Gezondheidsraad adviseert om 250 gram groente per dag te eten. Echter weten veel mensen niet hoe dat er in de praktijk uitziet. Ook heb je dan nog het verschil tussen bereide groente en niet bereide groente. Aangezien er geen of maar weinig voedingsstoffen verloren gaan bij het koken, kan je uitgaan van 250 gram onbereide groente. Houd daarbij wel rekening met het deel van de groente dat je bij het bereiden weggooit. Dit kan de stam van de broccoli zijn of de eindpuntjes van de sperzieboon. Deze tellen niet mee voor de 250 gram.

Natuurlijk hoef je niet de 250 gram in één keer te eten. Je kan in de middag wat komkommerschijfjes of cherrytomaatjes bij je lunch nemen. Of in de middag een snack van verse worteltjes met hummus. Wil je lekkere recepten boordevol groente? Lees dan verder.

Groente weetje: Veel mensen denken onterecht dat aardappelen ook bij groente horen. Echter horen deze bij de graanproducten in de Schijf van Vijf. Reken deze dus niet mee in de 250 gram.

 

Kan je onbeperkt groente eten en afvallen?

Vaak wordt er gezegd dat je onbeperkt groente kan eten op een dag. Maar hoe zit dat nu eigenlijk met als je wil afvallen? Het feit is dat ook groente, ook al is het niet heel veel, ook calorieën bevatten. 

Enkele voorbeelden zijn:

  • Bloemkool = 25 kcal per 100 gram
  • Spruitjes = 43 kcal per 100 gram
  • Wortel = 33 kcal per 100 gram
  • Komkommer = 13 kcal per 100 gram

Het simpele is dat als je over je calorie-budget heen gaat je aankomt in gewicht. Zorg dus ook met groente dat je hier niet overheen gaat zitten. Dit is vrijwel onmogelijk als je alleen maar groente eet, maar eet je de hele dag ongezond en ga je ook nog eens heel veel groente eten dan zou je er best overheen kunnen gaan. Daarnaast kan je wel de hele dag op worteltjes knagen maar dat zal niet je emotionele honger stillen. Houd daarom de richtlijn van de Gezondheidsraad aan, dan zit je in ieder geval goed.

 

Meer groente eten: zo doe je dat

Ben je er nou na het lezen van bovenstaande paragrafen achter gekomen dat je niet voldoende groente eet? Dan heb ik hier een aantal tips voor je waardoor je meer groente in je eetpatroon kan implementeren.

1. Verschillende groente momenten op een dag

Zoals eerder genoemd hoef je niet per se al je groente van de dag bij het avondeten te eten. Neem wat verse groente zoals cherrytomaatjes bij de lunch. Dit kan al snel oplopen tot 100 gram groente. Dit zijn ongeveer 10 tomaatjes. Ook heb je de mogelijkheid om voor groente op je brood te kiezen. Eet in plaats van een boterham met kaas, een boterham met kaas en komkommer. Zo zijn er allerlei manieren om eerder op de dag al wat grammen binnen te krijgen.

2. Soep en smoothies

Een andere manier om meer groente te eten is door middel van soep en smoothies. Je kan hier veel groente in verwerken, zonder dat je het idee hebt dat je veel groente eet. Een kom groentesoep (indien zelfgemaakt) bevat al snel 100 gram groente. Heerlijk als lunch in de winter met wat vers gebakken stokbrood erbij. Daarnaast kan je bijvoorbeeld spinazie in je smoothie doen. Hoewel spinazie bijna geen gewicht heeft, bevat het veel goede voedingsstoffen en proef je er in een smoothie bijna niks van. Andere groente die goed te combineren zijn met smoothies zijn bijvoorbeeld wortels en rode bieten.

3. Maak groente lekker

De laatste tip om meer groente te eten is om groente lekker te maken. Begrijp me niet verkeerd, je kan groente op zichzelf best lekker vinden, maar ga er eens creatief mee aan de slag. Je kan het soms makkelijk in allerlei baksel verwerken. Denk hierbij aan carrot cake en pompoen muffins. Allebei heerlijk zoet en je krijgt toch weer wat groente binnen. Hieronder staan wat lekkere recepten om meer groente te eten!

Recepten boordevol groente

Wortelmuffins

Ingrediënten

  • 200 gram geraspte wortel
  • 2 eieren
  • 150 gram bloem
  • 1 eetlepel olie
  • 1 theelepel bakpoeder
  • Zout
  • 150 gram suiker of zoetstof naar keuze

Verwarm de oven voor op 180 graden Celcius. Meng alle ingrediënten in een kom en roer het mengsel tot een glad beslag. Verdeel deze over ongeveer 8 vormpjes en bak ze 25 minuten in de oven. 

 

Indische maïssoep

Ingrediënten

  • 300 gram uitgelekte maiskorrels
  • 500 ml kokosmelk
  • 600 ml water
  • 10 gram verse gember
  • 2 teentjes knoflook, 1 ui en 1 spaanse peper
  • Bosje lente-ui
  • 2 groente bouillonblokjes

Fruit in een koekenpan de ui, knoflook en spaanse peper aan. Kook 600 ml water in een waterkoker en voeg dit samen met het koekenpan mengsel, de maiskorrels, kokosmelk, gember en bouillonblokjes toe in een soeppan. Laat dit ongeveer 10 minuutjes doorkoken en snijd ondertussen de lente-ui in kleine ringen. Na 10 minuten haal je de soep van het vuur en pureer je deze met een staafmixer. Roer de lente uit door de soep heen en garneer eventueel met wat verse room.

 

Sandwich met gegrilde groente

Ingrediënten

  • 150 gram groente naar keuze (ik doe zelf altijd paprika, courgette en champignons)
  • Peper en zout
  • 2 eetlepels hummus
  • 2 volkoren boterhammen

Snijd de groente in dunne plakjes/reepjes en gril deze vervolgens in een koekenpan. Gebruik in plaats van olie. Voeg peper en zout naar smaak toe. Rooster de boterhammen en beleg deze allebei met een eetlepel hummus. Verdeel de groente over de broodjes.

 

Eet smakelijk! En wat is jouw favoriete groente? Laat het ons weten in de reacties hieronder.

Over de schrijver
Reactie plaatsen