Waarom wij niet doen aan eetschema’s en dagmenu's - en je toch kunt afvallen

Waarom wij niet doen aan eetschema’s en dagmenu's - en je toch kunt afvallen

Wil jij met een eetschema afvallen? Veel mensen denken dat als ze willen afvallen, ze hiervoor een eetschema moeten volgen. Zo werkt het immers vaak bij een dieet. Maar bij Skinnyminds doen we niet aan eetschema’s of dagmenu’s; we laten jou vrij in je (slanke) keuzes. Jij bepaalt zelf, zodat je keuzes leert maken en een eetpatroon ontwikkelt dat bij jou past. Hoe je dan toch zonder dieet of eetschema afvalt? Dat vertel ik je graag in dit blog. 

Eetschema of dieet schema?

Een eetschema is een overzicht van wat je die dag allemaal wil gaan eten, bijvoorbeeld een weekmenu of een 1500 kcal menu. Het is dus iets wat je van te voren op stelt en daarna volgt. Voor mensen die willen afvallen, wordt dit ook wel een dieetschema genoemd. Je bedenkt het voedingspatroon op basis van je dieet. Dit kan koolhydraatarm zijn of caloriearm. 

Je kan dit zien als een soort van goede voornemens voor de dag. Als je dit volgt dan val je af; ofwel als je dit voedingspatroon volgt, dan ben je goed bezig. Echter is er een reden waarom mensen, net als met goede voornemens, zich vaak niet kunnen houden aan zo’n eetschema… de verandering is te rigoreus, of het is een eetpatroon dat enorm afwijkt van wat jij het liefste eet.

Waarom wij niet doen aan eetschema’s

Bij Skinnyminds gaat het er in de kern om dat mensen vrij zijn in hun keuzes. Wij geloven dat een gezonde levensstijl juist draait om keuzes maken, bijvoorbeeld door zelf te kiezen of je wel of niet wilt ontbijten. Als iemand jou een dieet voorschrijft, en dat wijkt enorm af van hoe je normale eetpatroon eruitziet, dan is de kans op volhouden (en daarmee op succesvol afvallen) niet zo groot. Je hebt het immers niet zelf bedacht. Juist de kleine aanpassingen en keuzes in je eigen eetgedrag en gewoontes leiden tot blijvend resultaat. 

En dat is de kern: jij bepaalt je eigen eetschema.

Wij geven wel menu inspiratie en recepten van XL naar S waarmee we deze visie ondersteunen. We laten bijvoorbeeld zien hoe het maken van keuzes en compenseren werkt. Voor veel afvallers is compenseren een negatief woord, maar voor slanke mensen is dit een positieve vaardigheid. Het betekent dat je vrij bent in je keuzes. Je kan bewust kiezen voor een etentje en wat lekkers, maar niet de hele dag / week door. Het betekent dat je verantwoordelijkheid neemt voor je eetgedrag en je gewicht, door soms iets anders te laten staan. 

Zo kun jij zonder eetschema afvallen

Eet wat je echt wil eten – alleen een 8, 9 of een 10

Wanneer je alleen eet wat je echt wil eten, of wel ‘niet meer al het lekkers, maar alleen het allerlekkerste’ kan je behoorlijk besparen op calorieën. Soms denk je bijvoorbeeld dat je zin hebt in een koekje. Je neemt een hap van dat koekje, maar het blijkt toch niet te zijn waar je zin in had. In dit geval zou je het koekje een 6 geven. Is het dan slim om dat koekje alsnog helemaal op te eten of laat je het bij die ene hap? Bij Skinnyminds zeggen we als je het eten een 8, 9 of een 10 kan geven, het het waard is om op te eten. Zo kan je blijven genieten van het eten, zonder dat je er allerlei extra calorieën rondom eet. Eet je nou dat hele koekje (met het cijfer 6) en daarna een stukje chocola (met het cijfer 9), dan is dat meer calorieën dan een hapje van het koekje en vervolgens een stukje chocola. Je voelt echter dezelfde mate van verzadiging. Dus door alleen het allerlekkerste te kiezen, kan je afvallen.

Krijg emotie-eten onder controle

Je kan nog zo goed je eetschema volgen, maar als je emotionele eetbuien hebt dan levert dit uiteindelijk niks op. Fysiek niet en mentaal niet. Alle calorieën die je met je schema bespaart, eet je er tijdens een eetbui zo weer bij. Het resultaat is dat je je schuldig voelt en dat het nummer op de weegschaal niet naar beneden gaat. Daarom is het belangrijk om emotie-eten onder controle te krijgen als je wilt afvallen.

Download hier ons gratis ebook met tips en tricks hoe je emotie-eten de baas kan worden!

Maak van de slanke keuzes, slanke gewoontes

Wat je nodig hebt om slank te worden én te blijven zijn nieuwe slanke gewoontes! De slanke keuzes die je gedurende de dag maakt, kan je omzetten in slanke gewoontes. Eet je bijvoorbeeld altijd ‘s avonds bij de tv een hele reep chocola? Maak eens een slanke keuze. Je kan iets anders te eten kiezen met minder calorieën of minder eten van de chocola zodat toch je craving wordt vervuld. Als je een slanke keuze hebt gevonden die werkt, zet dit dan om in een slanke gewoonte en ga dit doorvoeren in je dagelijkse voedingspatroon. Je zult merken dat als je eenmaal gewend bent aan je slanke keuze, dat je afvalt zonder strijd of moeite.

Gebruik jij een eetschema bij het afvallen of niet? Laat het ons weten in de reacties hieronder!



E-book: Afvallen zonder dieet
Download ons nieuwe gratis e-book over afvallen zonder dieet. Met tips en recepten, geheel volgens onze methode.  Eet niet meer al het lekkers, maar alleen het allerlekkerst. Pak weer regie op je eten. In dit e-book ontdek je hóe je dat doet.


Over de schrijver
Vanaf mijn vijftiende was ik volslank en altijd bezig met afvallen (of aankomen). Ik heb alles geprobeerd: noem een dieet en ik ken het. De ene keer was ik succesvoller dan de andere, maar nooit had ik blijvend resultaat. Ik dacht dat ik pech had; ik kwam van de wind al aan, en slanke mensen geluk. Tot m'n 33-ste ben ik zo doorgegaan. Toen kwam ik erachter dat pech en geluk niet zoveel met mijn gewicht te maken heeft. Ik kopieerde het eetgedrag van slanke mensen en werd zelf slank. Zonder dieet, met chocola en wijn! En dat niet alleen: ik bleef slank en dat ben ik nog altijd.Ik heb me verder gespecialiseerd in de psychologie achter eten en in coaching op (eet)gedrag. In de afgelopen jaren heb ik 8 boeken geschreven (300.000 verkocht) over afvallen zonder dieet, oftewel: afvallen door gedragsverandering.In 2017 ben ik Skinnyminds begonnen. We hebben de kennis uit mijn boeken vertaalt in een training gedragsverandering. Gecombineerd met online groepen en een persoonlijk coachtraject, is dat het Skinnyminds coachplan. Vanaf 2019 leiden we coaches op in onze eigen coachopleiding, geaccrediteerd op HBO-niveau. In 2020 zijn we gestart met de Skinnyminds community.Mijn dagelijkse ervaringen deel ik hier onder Mieke's ervaringen
Wilma Kieft
Door

Wilma Kieft

op 14 Mar 2021

Ik maak absoluut gebruik van een eetschema, maar dan wel van één die ik zelf heb bedacht en samengesteld. Ik kan niet enkel afgaan op wat ik zou willen eten, want ik wil altijd meer dan ik zou moeten eten om af te vallen, ook nu ik gewend ben aan kleinere porties. Mezelf daar vrij in laten werkt dus niet, dus ik heb de keuze gemaakt om houvast te creëren door een eetschema te volgen. Ik houd vanaf het begin af aan in een app alles bij wat ik eet en plan daarin ook steeds een dag van tevoren mijn ontbijt, lunch en avondeten, zodat ik weet hoeveel ik die dag eventueel kan 'snoepen'. Dit werkt voor mij prima. Ik ga ervan uit dat de app altijd zal moeten blijven gebruiken, maar zo'n groot probleem vind ik dat eigenlijk niet.

Reactie plaatsen