De gemiddelde student komt 13 kilo aan. Hoe kan je afvallen als student?
02 februari 2020 

De gemiddelde student komt 13 kilo aan. Hoe kan je afvallen als student?

Wil je afvallen als student? Lees in dit blog hoe je slank kiest tijdens je studententijd… het magische tijdperk dat al sinds je geboorte door iedereen wordt aangeprezen als “de tijd van je leven”. Voor je het weet zit je er middenin, en lijkt het een eeuwigheid geleden dat je de boerenkool van je moeder vaarwel zwaaide. Evenals de koelkast met lekkere en gezonde belegjes. De twee drankjes die je vroeger nog zwaar verafschuwde (Koffie?! Bier? – Waarom drinken mensen dat?) staan nu in je levensmiddelen top 10. En je bent goldmember bij de pizzatent op de hoek.

Met alle feestjes, (studie)drukte en een huishouden on your own is gezond eten (en op gewicht blijven) een echte uitdaging. Niet voor niets komt de gemiddelde student in zijn of haar studententijd gemiddeld 13 kilo aan. Hoe raak je die partykilo’s weer kwijt en blijf je op gewicht? Of (voorkomen is beter dan genezen) hoe zorg je dat je niet aankomt in je studententijd?

Daarvoor bestaat een simpele formule: calories in = calories out. Als je net zo veel calorieën binnenkrijgt als je verbrandt, zul je op gewicht blijven. Neem je minder, dan val je af. Maarja. Dat wist je natuurlijk al. De moeilijkheid zit hem vooral in het doen. Want niet te veel kcal innemen, is met de pasta pesto van je huisgenoot en drie feestjes in de week best lastig. Daarom zetten wij tien gouden tips voor je op een rijtje. Zo kies je slank in jouw studententijd!

1. Ontbijtje

Wat er ook gebeurt: zorg dat je altijd een gezond en stevig ontbijt in huis hebt. Zo voorkom je dat je met een lege maag in college zit en noodgedwongen ontbijt met een saucijzenbroodje (of twee). En ook die muffin bij de koffie kun je makkelijker laten staan. Daarnaast zet een ontbijt je spijsvertering aan het werk én levert het energie. Daar heb je de rest van de dag plezier van. (Bijkomend voordeel: zo kun je altijd een ontbijtje in elkaar flansen voor je nieuwste scharrel. Wel zo gastvrij toch?)

2. Verspakketten

Koken uit pakjes en zakje is makkelijk en snel. Maar vaak bevatten kant- en klare producten meer calorieën. Een verspakket is net zo makkelijk, maar veel gezonder. En goed nieuws: tegenwoordig vind je ze in vrijwel iedere supermarkt. Of je nu couscous maakt, spaghetti bolognese of een Thaise curry; alles zit er al in. Tot de kruiden aan toe. Ideaal als je weinig tijd hebt, maar wel gezond & slank wil eten.

3. De vriezer is je hero

Als je nog geen vriezer hebt in jouw studentenhuis, raden we je aan om Marktplaats even af te speuren. Zo kun je iedere keer als je kookt, een portie invriezen. Of nog slimmer: de overgebleven culinaire hoogstandjes van je mams meenemen. Zorg dat je vriezer ten alle tijde goed gevuld is: zo heb je altijd een gezonde back up om op terug te vallen als je geen tijd of zin hebt om te koken.

4. De Gym

Blijven bewegen is een quick win. En met alle goedkope opties die er zijn voor studenten is sporten het proberen waard. Naast al dat studeren is het lekker om naast de nodige feestjes ook een andere uitlaatklep te hebben. Wil je echt effectief aan de slag? Reken dan eens uit hoeveel kcal je per week binnenkrijgt aan wijntjes en biertjes, en spreek met jezelf af dit aantal kcal er weer af te sporten. (Met wie ga jij dit doen? Taggen maar!)

5. Cheers

Over drankjes gesproken, wat je drinkt maakt ook verschil! Neem bijvoorbeeld eens een Gin spa-rood (75 kcal) of een watermeloen mojito (100 kcal) in plaats van de cocktail klassiekers long island ice tea (780 kcal) of Piña Colada (640). Andere handige tips: drink bier altijd uit fluitjes in plaats van vaasjes, en ga voor een klein wijnglas in plaats van een grote. Al wint champagne het qua slankheid in de verste verte van wijn en bier (laat DUO het niet horen). Wat je ook drinkt, neem na ieder alcoholisch drankje een glas water. Dat scheelt je ongemerkt veel calorieën. En hoofdpijn, de volgende dag. Lees hier meer over wat er in je drankje zit.

6. Rust orde en regelmaat

Tja. Je ouders vonden dit niet voor niets zo belangrijk voor je. Onregelmatig en ongezond eten is reden nr. 1 voor het aankomen onder studenten. Eet je eerst een zak chips om 18 uur omdat je geen zin hebt om te koken? Grote kans dat je laat gaat avondeten. En heb je geen tijd voor ontbijt? Dan is de kans groter dat je overdag gaat snacken. Natuurlijk hoef je niet elke dag drie keer een fantastische maaltijd op tafel te zetten, maar als je jezelf aanwent op normale tijden gezond te ontbijten, goed te lunchen en te koken helpt dit enorm. Gun jezelf (en je lichaam) een beetje routine.

7.De kater komt later

Waar op je zeventiende je kleine katertje nog wel te overzien was, krijg je het nu wel eens zwaar te verduren. Voorkom dat je de dag na het stappen allerlei vette happen naar binnen werkt en investeer vooraf in een anti-kater pakket: Bijvoorbeeld met eitjes, havermout, bananen en veel (heel veel) water. Voedsel met veel vocht, zoals fruit en groente, zijn de beste remedie. Je moet immers een tekort aan vocht aanvullen.

8. Eten buiten de deur

Goed nieuws! Er komen steeds meer gezonde en lekkere alternatieven wanneer je eten wil afhalen of wil eten buiten de deur. Zoek deze eens op in jouw stad en zet het nummer in je telefoon. Leuk om te proberen en een goede variatie op de oven- of afhaalpizza. Zo is wok of een sushi-bowl slanker dan een bezoekje aan de snackbar.

9. Accepteren of Veranderen

Wil je aankomen in je studententijd voorkomen? Of van je partykilo’s af? Dan is het misschien wel de belangrijskte tip om alert te bijven. Zodra je merkt dat je aankomt kun je twee dingen doen: accepteren (en doorgaan met je huidige leeftstijl) of veranderen. En daar horen logischerwijs ook andere keuzes bij. Niet én én, maar of of. En neem bijvoorbeeld niet meer al het lekkers, maar wel het allerlekkerst. Wil je meer weten over onze methode? Hoe het werkt lees je hier.

10. Geniet!

Geniet heel bewust van wat je wél eet. Dat maakt dat je niet bezig hoeft te zijn met alles wat je niet neemt. Keuzes maken hoort erbij in een slanke levensstijl. En je zult merken: houd je je aan de afspraak met jezelf, dan geeft dat daarna een supergoed gevoel. Al is het maar omdat je op stap kunt gaan in je beste outfit. Cheers!

Kan jij wel wat kookinspiratie gebruiken? Download nu gratis onze snelle, lekkere studentenrecepten om mee af te vallen.



E-book: Afvallen zonder dieet
Download ons nieuwe gratis e-book over afvallen zonder dieet. Met tips en recepten, geheel volgens onze methode.  Eet niet meer al het lekkers, maar alleen het allerlekkerst. Pak weer regie op je eten. In dit boek ontdek je hóe je dat doet.


Over de schrijver
Vanaf mijn vijftiende was ik volslank en altijd bezig met afvallen (of aankomen). Ik heb alles geprobeerd: noem een dieet en ik ken het. De ene keer was ik succesvoller dan de andere, maar nooit had ik blijvend resultaat. Ik dacht dat ik pech had; ik kwam van de wind al aan, en slanke mensen geluk. Tot m'n 33-ste ben ik zo doorgegaan. Toen kwam ik erachter dat pech en geluk niet zoveel met mijn gewicht te maken heeft. Ik kopieerde het eetgedrag van slanke mensen en werd zelf slank. Zonder dieet, met chocola en wijn! En dat niet alleen: ik bleef slank en dat ben ik nog altijd.Ik heb me verder gespecialiseerd in de psychologie achter eten en in coaching op (eet)gedrag. In de afgelopen jaren heb ik 8 boeken geschreven (300.000 verkocht) over afvallen zonder dieet, oftewel: afvallen door gedragsverandering.In 2017 ben ik Skinnyminds begonnen. We hebben de kennis uit mijn boeken vertaalt in een training gedragsverandering. Gecombineerd met online groepen en een persoonlijk coachtraject, is dat het Skinnyminds coachplan. Vanaf 2019 leiden we coaches op in onze eigen coachopleiding, geaccrediteerd op HBO-niveau. In 2020 zijn we gestart met de Skinnyminds community.Mijn dagelijkse ervaringen deel ik hier onder Mieke's ervaringen
Reactie plaatsen