arrow_drop_up arrow_drop_down
Marijke (-23 kilo) “Ik heb altijd wel gezond gegeten”

Marijke (-23 kilo) “Ik heb altijd wel gezond gegeten”

Marijke volgde een coachplan en is 23 kilo afgevallen. Hoe heeft ze dat gedaan? Je leest het in dit blog. 

Ik ben van jongs af aan al wat steviger, dus het is iets waar ik wel aan gewend was. Ik had ook zeker geen gebrek aan zelfvertrouwen. Wat natuurlijk wel gaat meespelen op mijn leeftijd – ik ben 55 jaar – is de gezondheid.

Tuurlijk heb ik diëten geprobeerd, maar ik volgde geen crashdiëten zoals Sonja Bakker en ik ging ook niet zo met de hypes mee. Ik was altijd wel van het gezond eten. Wat ik meerdere keren heb gedaan is Weight Watchers. Dan kwam ik wel op mijn streefgewicht, maar de kilo's kwamen er op den duur ook weer bij.

Hoe weet je dat je niet aan het lijnen bent?

Ik hoorde via iemand anders over Skinnyminds. In het begin was ik daar sceptisch over. Ik hoorde in dat positieve verhaal niets wat ik nog niet wist. Wat is dan het verschil tussen Skinnyminds en de andere “diëten”? Hoe weet ik dan nu dat ik niet aan het lijnen ben? Wat is anders dan dat ik voorheen heb gedaan?

In het begin merkte ik dat ik nog wel aan het lijnen was: je zit dan nog in die gedachte (dieetdenken). En ik had er moeite mee dat je geen eetadviezen kreeg. Later leerde ik om de focus te verleggen van het negatieve (twee koekjes is te veel, ik drink te weinig water) naar het positieve, zoals het vieren van je successen. Een succes kan bijvoorbeeld ook een inzicht zijn.

Ik kreeg inzicht in mijn relatie met eten

Wat er bij mij echt veranderd is mijn relatie met eten. Door het volgen van de lessen en er ook actief mee bezig te zijn, krijg je dat inzicht. Ik was al langer bezig met bewustwording en spiritualiteit, maar op één of andere manier was ik vergeten om het stukje van hoe ik omga met eten daar in mee te nemen. Dat heeft mij het meest opgeleverd.

Als honger niet het probleem is, is eten niet de oplossing

De eyeopener waar ik het meeste aan gehad heb tijdens het coachprogramma is het gedeelte over hoofdhonger en buikhonger. Daar hoort deze quote bij:

Als honger niet het probleem is, is eten niet de oplossing.

Als je langere tijd bezig bent met afvallen dan weet je wel wat gezond is, daar hoeft verder ook geen aandacht naar uit te gaan. Ik hoefde niets aan mijn basiseetpatroon te veranderen: ik at al gezond. 

Ik liet vooral de extra dingen daaromheen weg. Dat waren bij mij vaak de dingen die gewoontes waren geworden. Ik at bijvoorbeeld als ik moe ‘s avonds voor de tv en dan ging er wel een hele reep chocolade doorheen. Dat is een patroon die je moet doorbreken en dat is me ook gelukt. Nu eet ik één of twee keer per week drie stukjes chocola in plaats van zes keer per week een hele reep.

Waar ik achter kwam door de coachgesprekken was ook dat ik eten gebruikte als beloning. Dat is gewoon niet zo handig. Ik ben niet gestopt met lekkers eten, maar ik ben mijn beloningssysteem gaan veranderen. Ik had een lijstje met beloningen opgeschreven en daar kon ik uit kiezen. Bijvoorbeeld een wandeling maken, lekker in bad met lekkere olie of een dagje naar de sauna. Het belonen met eten, dat doe ik niet meer.

Ik ga nog lekker even door

Het coachplan is voor mij afgelopen, maar ik ben nog niet op mijn streefgewicht. Ik heb nog steeds een te hoog BMI, dus ik blijf ermee bezig en herhaal de lessen. Ik zie het afvallen nu echt als een project: je moet er aandacht aan blijven besteden. Je gaat op zoek naar verbeteringen en dat weer borgen.

Dus als ik mijn streefgewicht bereikt heb, blijf ik wekelijks aandacht geven aan mijn ‘Skinnyminds gehalte'. Zo zorg ik ervoor dat ik altijd een skinny mind en lijf houd!

Ik zou het zeker ook aanbevelen. Of je nou 5 of 25 kilo wil afvallen, je moet uit dat dieetdenken komen. Bij Skinnyminds staat juist dat psychologische helemaal bovenaan. Je leert het verschil tussen regie (relaxed omgaan met eten) en controle (krampachtig omgaan met eten). Je leert jezelf het allerbeste te gunnen.

 

Interesse in ons 6-maanden coachplan? Klik hier voor meer informatie.

Over de schrijver
Reactie plaatsen